Fluticason en salmeterol kunnen bij astmaklachten in de zwangerschap

29-11-2016

Ongeveer 4-12% van de zwangeren heeft astma. Zwangere vrouwen met astma hebben iets meer kans  op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), vroeggeboorte, een kind met een laag geboortegewicht en een te geringe lichaamslengte. Factoren die hier­bij een rol kunnen spelen, zijn astma-exacerbaties, het gebruik van orale corticosteroï­den (zoals predniso(lo)n) en de ernst van de astma. Daarom is een optimale behandeling van astmaklachten in de zwangerschap belangrijk.

De eerste keuze voor behandeling is een inhalatie corticosteroïd, zoals beclometason, budesonide of fluticason, met eventueel een kortwerkend sympathicomimeticum (luchtwegverwijder), bijvoorbeeld salbutamol. Als hiermee de klachten niet voldoende onder controle zijn, moet aanvullende medicatie gegeven worden, bijvoorbeeld een langwerkend sympathicomimeticum (luchtwegverwijder), zoals salmeterol of formoterol. Aanvankelijk kon nog geen uitspraak gedaan worden over de veiligheid van de nieuwere middelen fluticason, formoterol en salmeterol, omdat daarmee nog maar weinig ervaring was opgedaan tijdens de zwangerschap.

Uit een recent Engels onderzoek en andere onderzoeken blijkt dat er geen grote verschillen bestaan in risico’s tussen het gebruik van fluticason, al dan niet in combinatie met salmeterol, en bijvoorbeeld budesonide. De laatste jaren is de gebruikservaring met vooral fluticason en salmeterol flink toegenomen. Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Conclusie is dan ook dat deze middelen gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap.


< Terug