Meldingen over een verminderde werking van salmeterol/fluticason bij merken Vincion® en Focus®

10-01-2017

In de periode van 17 maart 2016 tot en met 17 november 2016 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 22 meldingen van een mogelijk verminderde werking bij het gebruik van salmeterol/fluticason, of longklachten die hierop kunnen wijzen. Deze klachten ontstonden na omzetting van het merk Seretide® naar het merk Vincion® of Focus®.

Salmeterol/fluticason is een inhalatiegeneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Sinds januari 2016 zijn de producten salmeterol/fluticason van de merken Vincion® en Focus® als voorkeursmiddelen opgenomen (preferentiebeleid) in het vergoedingssysteem van meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis. Sindsdien worden er patiënten omgezet van het originele merkgeneesmiddel salmeterol/fluticason (Seretide®) naar salmeterol/fluticason van het merk Vincion® of Focus®. Beide merken, Vincion® en Focus®, zijn van fabrikant Cipla.

Naast dezelfde werkzame stof hebben de producten van de merken Vincion® en Focus® ook dezelfde hulpstof en farmaceutische toedieningsvorm als Seretide®. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat de klachten die mogelijk wijzen op verminderde werkzaamheid verder onderzoeken en heeft de firma’s Vincion® en Focus® gevraagd om nadere informatie.

Lees hier de analyse van de meldingen.


< Terug