Ontsteking hartspier en -zakje bijwerking Pfizer- en Moderna vaccin

09-07-2021

Ontsteking van de hartspier (myocarditis) en hartzakje (pericarditis) wordt opgenomen als bijwerking in de bijsluiters van het Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en het Moderna vaccin (Spikevax). Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen, moeten contact opnemen met de huisarts. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis ontvangen na vaccinatie met deze vaccins. Dat het optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is.

UPDATE: inmiddels zijn myocarditis en pericarditis ook opgenomen in de bijsluiters van de coronavaccins van Janssen en Novavax.

Meldingen Lareb
Het betreft in de meldingen 38 keer het vaccin van Pfizer/BioNTech en 20 keer Moderna. Dit was 39 keer na een eerste prik en 18 keer na een tweede prik. Bij 1 melding was dit niet bekend. Het gaat om 34 mannen en 24 vrouwen. Hiervan zijn 10 tussen 20-30 jaar, 20 tussen 30-50 jaar en 28 ouder dan 50. Bij 28 meldingen was er sprake van een ziekenhuisopname. Meldingen worden ook doorgegeven aan de EMA.

Myocarditis en pericarditis
Er zijn zo’n 12 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech en 1,3 miljoen van Moderna gegeven. Myocarditis en pericarditis komt jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Dat het optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin de oorzaak is. Ook een corona infectie of andere infectie kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn. Een groot deel van deze meldingen zijn kort geleden ontvangen en bij Lareb nog in onderzoek.

EMA
De conclusie van de EMA volgt na onderzoek dat in april startte. Tot 1 juni 2021, waren er in Europa 145 gevallen van myocarditis na een prik met Comirnaty (Pfizer) en 19 gevallen na een prik met Spikevax (Moderna). De ontsteking van het hartzakje (pericarditis) is in Europa gezien bij 138 mensen na een prik met Comirnaty en bij 19 mensen na een prik met Spikevax. De meeste gevallen ontstonden binnen 14 dagen na vaccinatie, vaker na de tweede prik en vaker bij jongvolwassen mannen.
Lees hier het volledige bericht van de EMA.

Waar moet je op letten?
Klachten van myocarditis en pericarditis zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts.