C1-esteraseremmer (afkomstig uit humaan plasma) en conestat alfa (recombinant)
Case reports en case series met ongeveer 75 zwangerschappen met blootstellingen aan C1 esteraseremmers ergens in de zwangerschap laten geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zien of andere nadelige effecten. Dit is te weinig voor een goede inschatting van het risico. C1 esteraseremmer is een eiwit dat normaal in het lichaam voorkomt. Bij bepaalde typen erfelijk angio-oedeem werkt dit eiwit onvoldoende. C1-esteraseremmers worden vaak gezien als de voorkeursbehandeling bij erfelijk angio-oedeem tijdens de zwangerschap. Echter, gelet de aard en de ernst van de aandoening moet de behandeling individueel bepaald worden.
Icatibant
Drie case reports beschrijven 5 zwangerschappen met gebruik van icatibant tijdens de zwangerschap. Er werden geen aangeboren afwijkingen gezien. In een case serie met 6 zwangerschappen waarbij naast C1 esteraseremmers ook icatibant werd gebruikt (beperkt details beschikbaar), werden 6 gezonde kinderen geboren. De termijn van de blootstelling varieerde tussen de 11 zwangerschappen. Het is te weinig voor een goede inschatting van het risico. Het is mogelijk dat de hoge molekuulgrootte (1305) de placentapassage beperkt. De eiwitbinding is echter laag, dit vergemakkelijkt juist de placentapassage.
Lanadelumab
Er zijn geen case reports of studies naar het gebruik van lanadelumab tijdens de zwangerschap. Lanadelumab is een monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen passeren in het eerste trimester de placenta nauwelijks. Vanaf het tweede trimester neemt de placentapassage door actief transport toe. De passage is het hoogste vlak voor de partus. Deze middelen hebben een lange halfwaardetijd en zijn nog lang na toediening in het bloed aantoonbaar. In verschillende onderzoeken zijn meetbare plasmaconcentraties van andere monoklonale antilichamen zoals adalimumab en infliximab gevonden bij de pasgeborene, ook wanneer het middel in het derde trimester gestopt is. De stoffen kunnen daardoor nog lang farmacologisch actief zijn bij het kind.
Laatst bijgewerkt op 15-05-2020