Clindamycine
Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van clindamycine tijdens de borstvoeding. Na oraal gebruik gaat clindamycine in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Er is geen literatuur over vaginaal gebruik. Vaginaal toegediend clindamycine wordt maar in geringe mate opgenomen in het lichaam. Eén case-report beschrijft bloederige diarree bij de zuigeling na gebruik van clindamycine en gentamycine. Een causaal verband tussen het gebruik van clindamycine en het optreden van de diarree kon niet worden vastgesteld.
Metronidazol
Gebruik van metronidazol tijdens de borstvoeding is redelijk onderzocht. Metronidazol gaat in redelijke hoeveelheden over in de moedermelk. De maximale concentraties in de moedermelk wordt twee tot vier uur na inname van een eenmalige dosis bereikt. De halfwaardetijd is bij zuigelingen, vooral bij prematuren, verlengd. Daardoor zou stapeling van metronidazol in het lichaam kunnen optreden. Er zijn echter geen meldingen van nadelige effecten bij de zuigeling bij gebruik van 250 mg drie maal per dag gedurende 7-10 dagen. Metronidazol kan als medicijn aan zuigelingen en kinderen worden gegeven. Deze dosering is veel hoger dan de hoeveelheid die een kind via de borstvoeding binnenkrijgt.
Povidonjodium
Jodium in de moedermelk kan de schildklierfunctie van de zuigeling nadelig beïnvloeden. Het kan bij het kind hypothyreoïdie en struma veroorzaken. Povidonjodium wordt vanuit de vagina in het lichaam opgenomen, waardoor de serumconcentratie van jodium bij de moeder stijgt. Jodium gaat makkelijk vanuit het bloed over in de moedermelk en kan in de borstvoeding stapelen. De melkplasma-ratio’s variëren tussen 15 en 23.
Laatst bijgewerkt op 05-03-2019