Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij beperkt gebruik wordt geen nadelig effect verwacht op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Bij langdurig gebruik, gebruik van grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Bij uitgebreid gebruik kunnen bij de moeder relevante bloedspiegels optreden. Lees in dat geval, indien van toepassing, de informatie over de systemische toepassing van het betreffende middel.
Fluorouracil
Fluorouracil wordt op grond van het werkingsmechanisme als teratogeen beschouwd. De opname van dit middel via de intacte huid is 6-10%. Bij een beschadigde huid kan de opname aanzienlijk toenemen. Het gebruik, ook cutaan, is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap. Er zijn bij de fabrikant twee meldingen bekend van aangeboren afwijkingen na cutaan gebruik. Een kind had een gesleten lip en gehemelte, het andere kind had een ventrikel septum defect (1).
Hydrochinon
Hydrochinon wordt goed door de huid geabsorbeerd, de opname bedraagt 35-45%. Over het gebruik tijdens de zwangerschap zijn weinig gegevens bekend. Het is onbekend of hydrochinon over de placenta gaat. In een oudere studie uit Afrika waarbij 68 vrouwen huidbleekmiddelen met hydrochinon gebruikten tijdens de zwangerschap, zijn geen nadelige effecten gezien op de zwangerschap en bij de geboorte (2).
Dimethylsulfoxide en tirbanibuline
Er is geen ervaring met het gebruik van dimethylsulfoxide en tirbanibuline tijdens de zwangerschap. Van dimethylsulfoxide is bekend dat het snel en makkelijk door de huid wordt opgenomen. De absorptie van tirbanibuline door de huid is laag.
Referenties
1. Briggs GG, Freeman RK, Towers CV, Forinash AB. Briggs Drugs in Pregnancy and Lactation. 12th ed: Wolters Kluwer Health; 2021.
2. Mahe A, Perret JL, Ly F, Fall F, Rault JP, Dumont A. The cosmetic use of skin-lightening products during pregnancy in Dakar, Senegal: a common and potentially hazardous practice. Trans R Soc Trop Med Hyg. 2007;101(2):183-7.
Laatst bijgewerkt op 18-11-2022