Diverse middelen bij hoest en verkoudheid tijdens de zwangerschap

In het kort

Gebruik van middelen met tijm, anijs en zoethout in de zwangerschap is acceptabel in normale doseringen.

Let op:

 • Levomenthol stoomdruppels bevatten 90% alcohol. Gebruik van alcohol wordt afgeraden in de zwangerschap.

 

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel of studies minder discrepanties tonen. Het belang van behandeling kan na afweging groter zijn dan het risico.
  • - anijs
  • - tijm
  • - zoethout (< 500 mg/week)
 • Mogelijk risico tooltip icon Dit geneesmiddel kan mogelijk nadelige effecten hebben op zwangerschap of –ongeboren- kind. Weeg de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van behandeling van de moeder. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden of voer extra controles uit.
  • - levomenthol (stoomdruppels)
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - eucalyptol
  • - kamfer
  • - levomenthol (inhalatie)

Achtergrondinformatie

Kamfer:

Er is beperkt onderzoek naar gebruik van kamfer op de huid. Er worden niet meer afwijkingen gezien dan normaal.
Kamfer is zeer toxisch na orale inname. Er zijn enkele case reports van maternale intoxicatie in de zwangerschap. Eenmaal leidde dit tot foetale sterfte en eenmaal tot een ademhalingsdepressie bij de pasgeborene.

Anijs, tijm en zoethout:
Uit onderzoek blijkt dat deze middelen vaak gebruikt worden in de zwangerschap. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat gebruik in normale doseringen in de zwangerschap een risico vormt. Echter goed onderzoek naar de mogelijke effecten zijn beperkt.
Bij hoge doseringen zoethout (> 500 mg/week) zien 2 kleine onderzoeken een grotere kans op vroeggeboorte. Daarnaast kan chronisch gebruik van zoethout de bloeddruk verhogen.
Hoge doseringen thymol (meer dan 1 gram) kunnen mogelijk een miskraam veroorzaken.

Levomenthol:
Er is geen onderzoek gedaan naar het gebruik van levomenthol in de zwangerschap. Gebruik van levomenthol stoomdruppels wordt afgeraden omdat deze druppels 90% alcohol bevatten.

 

Laatst bijgewerkt op 21-05-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.