Keuze van het middel
Over het gebruik van antipsychotica tijdens de borstvoedingsperiode zijn relatief weinig gegevens bekend. Binnen de klassieke antipsychotica gaat de voorkeur uit naar haloperidol. Streef naar monotherapie in een zo laag mogelijke dosering. Over de lange termijn effecten is weinig bekend.
Haloperidol, broomperidol, pipamperon
Binnen de groep butyrofenonen is met haloperidol in doseringen tot 10 mg de meeste ervaring opgedaan. Haloperidol gaat in beperkte hoeveelheid over in de moedermelk. Bij doseringen tot 10mg per dag zijn geen nadelige effecten gemeld. Haloperidol kan de hoeveelheid melk doen toenemen door verhoging van de prolactinespiegel. Met het gebruik van broomperidol en pipamperon is tijdens de borstvoeding geen ervaring opgedaan.
Perfenazine, flufenazine, periciazine
Fenothiazinen kunnen de hoeveelheid melk doen toenemen door stijging van de prolactinespiegel.
Op basis van één casusbeschrijving lijkt perfenazine in geringe hoeveelheden over te gaan in de moedermelk en kan mogelijk veilig gebruikt worden. Er is geen onderzoek naar het gebruik van de andere middelen.
Flufenazine en periciazine zijn gecontra-indiceerd voor gebruik bij jonge kinderen vanwege het risico op sedatie, ademhalingsdepressie en de associatie met Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Na blootstelling aan fenothiazines via de borstvoeding is SIDS of apneu nog nooit gemeld.
Chloorprotixeen, flupentixol en zuclopentixol
Thioxanthenen gaan over in de moedermelk. Met het gebruik van deze middelen tijdens de borstvoeding is zeer beperkt ervaring opgedaan.
Fluspirileen, penfluridol en pimozide
Over het gebruik van difenylbutylaminen tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.
Tiapride
Met het gebruik van tiapride tijdens de borstvoeding is geen ervaring opgedaan.
Sulpiride
Sulpiride kan de hoeveelheid melk verhogen door het stijgen van de prolactinespiegel. Het middel gaat in vrij grote hoeveelheden in de moedermelk over. De gepubliceerde onderzoeken laten een grote variatie in de relatieve kinddosis zien. Tot nu toe zijn bij gebruik gedurende een aantal weken geen negatieve effecten gezien. Sulpiride was in alle beschreven gevallen gestart om de hoeveelheid melk te verhogen en niet als antipsychoticum.
Laatst bijgewerkt op 20-02-2019