Keuze van het middel
Over het gebruik van antipsychotica tijdens de borstvoedingsperiode zijn weinig gegevens bekend. Binnen de atypisch antipsychotica gaat de voorkeur uit naar olanzapine. Streef naar monotherapie in een zo laag mogelijke dosering. Over de langetermijneffecten is weinig bekend.
Olanzapine
De meeste ervaring is opgedaan met olanzapine. Doseringen tot 20 mg per dag leiden tot lage concentraties in de moedermelk. Bij de meeste zuigelingen werden geen effecten gezien na gebruik van olanzapine tijdens de borstvoeding. Bij de fabrikant zijn echter een aantal cases gemeld, waarbij sprake was van slaperigheid, irritatie, tremor en slapeloosheid bij de zuigeling. Het is onduidelijk of de moeder comedicatie gebruikte.
Quetiapine
De beperkte ervaring die met quetiapine is opgedaan wijst niet op nadelige effecten voor het kind. De hoeveelheid die overgaat in de moedermelk en de relatieve kinddosis lijken laag.
Aripiprazol
De ervaring met aripiprazol is beperkt. Aripiprazol heeft een lange halfwaardetijd. Hierdoor kan er mogelijk stapeling optreden bij het kind. Er zijn een aantal meldingen van slaperigheid bij de zuigeling na gebruik van aripiprazol tijdens de borstvoeding. In de gepubliceerde case-reports zijn echter geen negatieve effecten op het kind gezien. Aripiprazol kan mogelijk zorgen voor een verlaging van de prolactine spiegels. De melkproductie kan hierdoor dalen.
Clozapine
Bij gebruik van clozapine tijdens de borstvoeding is slaperigheid bij de zuigeling gemeld. Daarnaast beschrijven een aantal case-reports agranulocytose (een bekende bijwerking van clozapine) en vertraagde spraakontwikkeling bij de zuigeling.
Risperidon en paliperidon
Er is beperkte ervaring met het gebruik van risperidon tijdens de borstvoedingsperiode. Risperidon gaat waarschijnlijk in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Met het gebruik van paliperidon is geen ervaring opgedaan. Paliperidon is de actieve metaboliet van risperidon. Er zijn cases waarbij de paliperidon concentratie in de moedermelk is gemeten na inname van risperidon. Hieruit bleek dat de hoeveelheid paliperidon die in de borstvoeding komt laag is.
Asenapine, lurasidon en sertindol
Door hoge mate van plasma eiwitbinding van asenapine, lurasidon en sertindol is het onwaarschijnlijk dat deze middelen in grote hoeveelheden in de moedermelk terecht komen. Er zijn echter geen studies gedaan die dit onderzoeken. Er kan daarom geen uitspraak gedaan worden over de risico’s. Mogelijk zorgen deze middelen voor een stijging van de prolactine spiegel.
Laatst bijgewerkt op 13-05-2019