Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij moeder of kind
- Vermijd het gebruik van de sederende antihistaminica vanwege de effecten op het centraal zenuwstelsel. Sedatie van de zuigeling is de belangrijkste bijwerking na maternaal gebruik van een antihistaminicum.
- Bij het kind kan ook agitatie gezien worden. Daarnaast kunnen slecht drinken en een droge mond optreden. De kans hierop is het grootst bij gebruik van de eerste generatie antihistaminica.
- In theorie kunnen antihistaminica de prolactinespiegel verlagen en daardoor de borstvoeding remmen.
(Des)loratadine en (levo)cetirizine
De beschikbare gegevens over het gebruik van loratadine en cetirizine tijdens de borstvoeding zijn nog beperkt. Voor cetirizine is aan de hand van 3 cases een relatieve kind dosis berekend van gemiddeld 1.77% [1]. Daarbij zijn geen effecten gezien in de zuigelingen. Loratadine gaat, voor zover bekend, in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een studie met 6 moeders is een maximale relatieve kind dosis van 1.1% berekend [2]. In de praktijk worden desloratadine (de werkzame metaboliet van loratadine) en levocetirizine (de werkzame (R)-enantiomeer van cetirizine) waarschijnlijk ook regelmatig gebruikt in combinatie met borstvoeding. De kans op sedatie van de zuigeling is minimaal. Als sedatie optreedt, ga dan over op een ander antihistaminicum.
Clemastine
Tijdens het gebruik van clemastine tijdens de borstvoeding werd na 3 dagen sufheid, nekstijfheid en overprikkeling bij de zuigeling van 10 weken oud beschreven. De moeder gebruikte daarnaast langdurig fenytoine en carbamazepine [3].
Alimemazine, promethazine en oxomemazine
Alimemazine, promethazine en oxomemazine zijn gecontra-indiceerd voor gebruik door jonge kinderen zelf vanwege het risico van sedatie, ademhalingsdepressie en de associatie met Sudden Infant Death Syndrome (SIDS ofwel wiegendood). SIDS of apneu is niet gemeld na blootstelling aan alimemazine of promethazine via de borstvoeding. Met het gebruik van oxomemazine is geen ervaring opgedaan.
Dimetindeen
Met dimetindeen is jarenlange gebruikerservaring. Daarom wordt aangenomen dat dit geen verhoogd risico geeft op nadelige effecten bij kortdurend gebruik tijdens de borstvoeding. Maar er is onvoldoende onderzoek gedocumenteerd naar het gebruik van dit middel tijdens de borstvoeding.
Hydroxyzine
Acht meldingen van nadelige effecten na gebruik van hydroxyzine tijdens de borstvoeding werden beschreven in een studie naar de meldingen van bijwerkingen [4]. De meldingen werden gedaan in de Franse farmacovigilantie centrum, waar hydroxyzine vaak als anxiolyticum gebruikt wordt. De helft van de nadelige effecten werd als ernstig beschreven. Verdere details zijn er niet.
Fexofenadine
Fexofenadine is een actieve metaboliet van terfenadine. Er is geen onderzoek gedaan naar fexofenadine tijdens de borstvoeding. Er is wel een kleine studie met 4 moeders die terfenadine hebben gebruikt [5]. Fexofenadine kwam slechts in kleine hoeveelheden in de melk. Het kind krijgt via de borstvoeding maximaal 0.45% van de door de moeder ingenomen dosis binnen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze hoeveelheid nadelige effecten zal geven bij de zuigeling.
Cinnarizine
Er zijn geen gegevens over gebruik van cinnarizine tijdens de borstvoeding. Cinnarizine is zwak sederend en heeft een korte halfwaardetijd van 3 tot 4 uur.
Overige antihistaminica
Over acrivastine, ebastine, ketotifen, mizolastine en rupatadine zijn onvoldoende of geen gegevens beschikbaar.
- Wilkerson H, Datta P, Rewers-Felkins K. Maternal Transfer of Cetirizine Into Human Milk Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association. 2021-02-01;37(1):135-138
- Hilbert J, Radwanski E, Affrime MB. Excretion of loratadine in human breast milk Journal of clinical pharmacology. 1988-03-01;28(3):234-9
- Kok TH, Taitz LS, Bennett MJ. Drowsiness due to clemastine transmitted in breast milk. Lancet (London, England). 1982-04-17;1(8277):914-5
- Soussan C, et al. Drug-induced adverse reactions via breastfeeding: a descriptive study in the French Pharmacovigilance Database. European journal of clinical pharmacology. 2014-11-01;70(11):1361-6
- Lucas BD Jr, Purdy CY, Scarim SK. Terfenadine pharmacokinetics in breast milk in lactating women. Clinical pharmacology and therapeutics. 1995-04-01;57(4):398-402
Laatst bijgewerkt op 25-11-2021