Acht meldingen bijwerking trombose met laag aantal bloedplaatjes

08-04-2021

Trombose met een laag aantal bloedplaatjes is een bijwerking van het AstraZeneca vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe acht meldingen. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie. Het gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar.

Vier patiënten hadden uitgebreide longembolieën. Eén is overleden en één had ook een hersenbloeding. Een andere patiënte had een uitgebreide trombose van de buikaderen. Eén patiënte ontwikkelde bloedpropjes in de slagaders in de benen. Twee patiënten ontwikkelden een sinustrombose.

Het aantal meldingen zegt niet hoe vaak het voor komt
De EMA bericht dat dit een zeldzame bijwerking is. In Nederland zijn er tot nu toe acht meldingen en zijn ongeveer 400.000 AstraZeneca vaccins gegeven. Het aantal meldingen zegt niet hoe vaak het voor komt. Nu iedereen hier op let, zal deze bijwerking meestal wel gemeld worden. Maar het is niet zeker dat alles gemeld wordt, en niet alles wat gemeld wordt is daadwerkelijk een bijwerking.

Antistoffen tegen bloedplaatjes
De bijwerking lijkt op heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT). Bij HIT wordt het immuunsysteem zo sterk geactiveerd dat het lichaam antistoffen maakt tegen de eigen bloedplaatjes. In één van de Nederlandse meldingen zijn antistoffen gevonden die passen bij het HIT-achtige beeld. Bij drie meldingen was de antistoffen-test (HIT-test) negatief. Bij vier meldingen is dit (nog) niet bekend. Het is nog niet duidelijk of bij deze bijwerking er ook altijd een positieve HIT-test is. Ook in de meldingen in andere Europese landen was dit niet altijd het geval.

Waar moet je op letten
Mensen die het AstraZeneca vaccin hebben gekregen, moeten contact opnemen met de huisarts als de volgende klachten na drie of meer dagen na de vaccinatie ontstaan:

  • kortademigheid
  • pijn op de borst of in de buik
  • dik, rood en pijnlijk been of arm
  • hele erge hoofdpijn of wazig zien
  • aanhoudende bloeding
  • meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.