Haaruitval bij gebruik van bupropion

04-12-2019

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruiken. Zowel mannen als vrouwen hadden hier last van. Bij de meeste patiënten begon de haaruitval binnen drie maanden na het starten van bupropion.

Bupropion wordt gebruikt bij de behandeling van een depressie (Wellbutrin®) of als hulpmiddel bij het stoppen met roken (Zyban®). Van de meldingen van haaruitval die Lareb ontving, gingen er twaalf over Wellbutrin® en één over Zyban®. Haaruitval staat niet in de bijsluiter van Wellbutrin® of Zyban®.

De leeftijd van de patiënten die haaruitval meldden varieerde van 23 tot 58 jaar. Bij de helft van de patiënten herstelde de haaruitval na het stoppen van bupropion. Eén patiënt kreeg opnieuw last van haaruitval nadat hij na een periode opnieuw begon met bupropion. Een aantal patiënten bleef bupropion doorgebruiken en was op het moment van melden niet hersteld.

Haaruitval kan veel verschillende oorzaken hebben. Naast het gebruik van medicijnen kunnen ook een depressie, stress of een tekort aan goede voedingsstoffen haaruitval veroorzaken.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over de meldingen geïnformeerd.

Lees hier de analyse van de meldingen.