Houd 5-fluorouracil crème (Efudix) buiten bereik van kinderen en huisdieren


01-07-2022

 • 5-Fluorouracil (5-FU) crème (Efudix) is een geneesmiddel voor de behandeling van huidaandoeningen, bijvoorbeeld voor verschillende vormen van huidkanker. Wanneer iemand 5-FU crème per ongeluk via de mond binnenkrijgt, kan dit ernstige reacties geven. Dit geldt ook voor dieren. Het is belangrijk om de 5-FU crème op een veilige manier te gebruiken en goed op te bergen.  

  Bijwerkingencentrum Lareb ontving één vraag over een pup die overleed aan ernstige bloedingen na het doorbijten van een tube 5-FU crème. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ontvangt vaker meldingen over inname van 5-FU crème door een huisdier.

  Tot nu toe heeft Lareb geen meldingen ontvangen over mensen die 5-FU crème via de mond binnenkregen. Het NVIC ontving al wel vaker vragen na een verwisseling van 5-FU crème met tandpasta. Hierbij genoemde klachten waren bijvoorbeeld irritatie van de slijmvliezen, lichte zwelling van de lippen en een branderig gevoel. Eénmaal ging het om een kind dat per ongeluk zijn tanden had gepoetst met 5-FU crème.

  De tube van 5-FU crème heeft geen beveiligde sluiting. Dit maakt verwisseling met een andere tube, zoals tandpasta, makkelijker. Het advies is daarom om 5-FU crème buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. En de tube niet in de buurt van andere tubes te bewaren om de kans op verwisseling te voorkomen.

  Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over deze meldingen geïnformeerd.

  Bekijk hier het overzicht van de melding.