Immuun trombocytopenie bijwerking AstraZeneca en Janssen

01-10-2021

Immuun trombocytopenie (ITP) is als bijwerking opgenomen in de bijsluiters van het AstraZeneca en het Janssen vaccin. Bij ITP is er sprake van een tekort aan bloedplaatjes. Het EMA heeft besloten ITP toe te voegen na beoordeling van alle beschikbare gegevens. In Nederland ontving Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 26 meldingen van ITP op alle coronavaccins.

Meldingen Lareb
Van de 26 meldingen van ITP na coronavaccinatie zijn er 12 meldingen na het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria), 8 na het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty), 5 na het Moderna vaccin (Spikevax) en 1 na het Janssen vaccin.

ITP
Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte waarbij er te weinig bloedplaatjes zijn in het lichaam. Dit ontstaat doordat het lichaam antistoffen tegen de bloedplaatjes maakt. Bloedplaatjes zijn belangrijk om de bloedstolling goed te laten werken. De belangrijkste klachten van weinig bloedplaatjes zijn bloedingen. Dit kan variëren van bloedingen voor in de huid (blauwe plekken of puntbloedinkjes, langer nabloeden bij wondjes) en in de slijmvliezen (zoals neusbloedingen) tot ernstigere bloedingen.

Waarschuwing voor mensen met ITP
Uit onderzoek blijkt dat ITP na vaccinatie met het AstraZeneca en Janssen vaccin zeer zelden voorkomt, meestal binnen vier weken na vaccinatie. Mensen met een voorgeschiedenis van ITP moeten vóór vaccinatie rekening houden met het risico op het ontwikkelen van lage bloedplaatjeswaarden. Na vaccinatie met een van deze vaccins wordt daarom controle van de bloedplaatjes aanbevolen.

Zie hier het bericht van de EMA