Klachten na gebruik Midalgan


12-02-2016

 • Midalgan Warm en Midalgan Extra Warm zijn warmtesmeermiddelen waardoor de huid rood en warm wordt. Het wordt gebruikt bij spierpijn, zoals pijn in de onderrug (spit) of een stijve nek. Lareb heeft meldingen ontvangen van heftige huidreacties na het gebruik van Midalgan. Ook zijn er enkele meldingen gedaan van klachten die mogelijk gerelateerd zijn aan een allergische reactie.
  Hoewel het optreden van roodheid en warmtegevoel een gewenst effect is en in de gebruiksaanwijzing wordt vermeld, beschrijven de melders hun ervaring als verbranding, pijn en een branderig gevoel dat sterker was dan verwacht. Wanneer Midalgan crème aangebracht wordt na het douchen, baden, onder natte kleding of op een afgedekte huid (occlusie), wordt het warmte effect sterker dan bij het aanbrengen op een droge huid. Deze informatie is pas recent in de vernieuwde gebruiksaanwijzing  opgenomen.
  Het optreden van buikpijn wordt in de gebruiksaanwijzing niet genoemd. Waarom bij sommige gebruikers deze klachten kort na het aanbrengen van Midalgan smeersel optreden, is niet bekend.
  Klachten als kortademigheid, hartkloppingen, bijna flauwvallen, zwelling, jeuk en roodheid passen bij een allergische reactie. Hiervoor wordt in de gebruiksaanwijzing gewaarschuwd maar consumenten zijn zich meestal niet bewust dat ook op de vrij verkrijgbare crèmes soms heftige allergische reacties kunnen optreden.
  Consumenten zouden beter geïnformeerd moeten worden over mogelijke bijwerkingen van warmtesmeersels, zoals Midalgan. In de vernieuwde gebruiksaanwijzing wordt inmiddels aangegeven dat men voorzichtig dient te zijn met het gebruik van Midalgan na een douche of een warm bad aangezien het effect dan sterker kan zijn. Naar aanleiding van de meldingen die Lareb ontving over Midalgan raadt Lareb aan zowel de intensiteit van het warmte effect, het verergeren en mogelijke heftigheid hiervan bij hydratatie als de gevolgen en mogelijke allergische reacties beter in de gebruiksaanwijzing te beschrijven. Ook is  het geven van goede voorlichting aan de balie door de drogisterij- en apotheekmedewerkers van belang.

  Bekijk hier het overzicht van de meldingen.