Lever- en nierfunctiestoornissen bij remdesivir

14-09-2020

Leverenzymstoornissen en nierfunctiestoornissen zijn de meest gemelde bijwerkingen van  remdesivir bij de behandeling van COVID-19. Daarnaast werden onder andere hartritmestoornissen, bloedstollingsproblemen, allergische reacties, maag-darmklachten en falen van de ademhaling gemeld.

Remdesivir is een antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van COVID-19. Het wordt sinds april 2020 gebruikt bij ernstig zieke patiënten. Begin juni waren in Europa 93 meldingen van bijwerkingen bekend over het gebruik bij COVID-19. Daarvan zijn negen uit Nederland. Niet in alle meldingen is duidelijk dat het een bijwerking is het geneesmiddel. Bij een deel van de meldingen kunnen de klachten ook  door COVID-19 zelf komen.

In de bijsluiter staan nu de volgende bijwerkingen: stijging van leverenzymen, huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn, overgevoeligheid en infusie reacties. Het is te verwachten dat er ook andere bijwerkingen zijn van remdesivir, die nog niet goed bekend zijn. Van een nieuw geneesmiddel is het bijwerkingenprofiel nog niet compleet. Daarom is het belangrijk om bijwerkingen met Lareb te delen. Ook als er alleen maar een vermoeden van een bijwerking is.

Lees hier het volledige artikel over de bijwerkingen bij remdesivir.