Meldingen blaarvormende huidziekten na Pfizer/BioNTech vaccinatie


20-08-2021

 • Bijwerkingencentrum Lareb ontving 4 meldingen van blaarvormende huidziekten na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech vaccins (Comirnaty). Het ging hierbij om de huidziekten pemphigus en bulleus pemphigoid.

  Pemphigus en bulleus pemphigoid
  Pemphigus en bulleus pemphigoïd zijn ziekten waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Het zijn auto-immuumziekten. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk speelt een specifieke infectie een rol. Ook is het mogelijk een bijwerking van geneesmiddelen.

  Meldingen bij Lareb
  Bijwerkingencentrum ontving t/m 26 juli 3 meldingen van bulleus pemphigoid en 1 van pemphigus na Pfizer/BioNTech vaccinatie. Er zijn op dit moment geen meldingen voor de andere coronavaccins die in Nederland worden gebruikt. Verder is in wetenschappelijke artikelen het optreden van bulleus pemphigoid na vaccinatie met de mRNA-vaccins beschreven.

  Lareb heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat blaren op de huid en slijmvliezen ook een bijwerking is van het vaccin. Wel houdt het beoordelingscomité van EMA, waar CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) namens Nederland in zit, alle meldingen van pemphigus en bulleus pemphigoid goed in de gaten.

  Lees hier de analyse van de meldingen.