Meldingen bijwerkingen Rijksvaccinaties en Griepvaccinaties 2018

27-11-2019

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.519 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Na de griepvaccinaties zijn 491 meldingen ontvangen. Naar aanleiding van de meldingen van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen 
In 2018 ontving Lareb 1.519 meldingen van bijwerkingen na vaccins gegeven in het RVP. In deze meldingen zijn 5.208 mogelijke bijwerkingen genoemd. Na de griepvaccinaties 2018/2019 zijn 491 meldingen van 2.074 mogelijke bijwerkingen ontvangen. Ook nam een groep die de griepvaccinatie ontving, deel aan een Lareb Intensive Monitoring (LIM). LIM is een online onderzoek waarbij informatie verzameld wordt over bijwerkingen van een geneesmiddel of vaccin. In totaal meldden 302 mensen zich aan voor dit onderzoek en noemden zij 644 mogelijke bijwerkingen. 

Melders en aantallen meldingen 
84% van de meldingen na RVP-vaccinaties is gedaan door ouders of de gevaccineerde zelf, en 16% door zorgverleners. Ook bij de griepvaccinaties kwam 91% van de meldingen van gevaccineerden zelf. 
Het totaal aantal meldingen na RVP-vaccinatie is vergeleken met 2017 met 136 gestegen, maar het aantal bijwerkingen dat daarbij genoemd is, is lager. De stijging in het aantal meldingen komt door de vaccinatie-inhaalcampagne tegen meningokokken ACWY. Het aantal meldingen na griepvaccinatie is gestegen van 230 naar 491. Een mogelijke verklaring hiervoor is meer aandacht voor de (griep)vaccinatie in de media. Maar ook kunnen er na de griepvaccinaties vaker bijwerkingen zijn opgetreden vergeleken met vorig jaar. Het is belangrijk om te weten dat het aantal meldingen geen maat is voor het hoe vaak bijwerkingen voorkomen. Het meldgedrag wordt namelijk beïnvloed door meerdere factoren zoals media-aandacht en voorlichtingsactiviteiten. 

Gemelde bijwerkingen 
De meest gemelde mogelijke bijwerkingen na een RVP-vaccinatie zijn bekende bijwerkingen, zoals koorts, reacties op de prikplaats en huilen. Ook in voorgaande jaren werden deze klachten het meest gemeld. 
De meest genoemde bijwerkingen na het griepvaccin zijn ook bekende bijwerkingen. Ontstekingsreacties op de prikplaats, koorts, vermoeidheid, hoofd- en spierpijn werden het meest gemeld. De aard van de gemelde bijwerkingen in 2017/2018 komt overeen met die van eerdere jaren. 
Naar aanleiding van de meldingen van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Bekijk hier de rapportage van Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma – rapportage 2018. 

Bekijk hier de rapportage Meldingen van bijwerkingen na influenzavaccinatie – rapportage influenzaseizoen 2018/2019.