Meldingen kortere stollingstijd na vervanging acenocoumarol Sandoz

30-11-2017

Bijwerkingencentrum Lareb berichtte eerder over meldingen waarbij het antistollingsmedicijn acenocoumarol van de fabrikant Sandoz werd vervangen (substitutie) door acenocoumarol van de fabrikant Centrafarm (CF). Inmiddels zijn er 25 meldingen ontvangen. Daarnaast geven drie tromboseartsen aan meerdere tot veel patiënten te zien na wisseling met schommelingen in de INR-waarden. Ook werden de consequenties belicht zoals extra controles voor patiënten en het uit moeten stellen van een medische ingreep.

Onderzoek
Lareb heeft de eerdere analyse van de meldingen en de daarna binnen gekomen meldingen gedeeld met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG heeft onderzoek laten doen naar beide medicijnen. Dit onderzoek leverde geen verklaring op voor de meldingen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat er iets mis is met de kwaliteit van de acenocoumarol van Centrafarm.

Meldingen
In totaal heeft Lareb 25 meldingen ontvangen van zowel verlaging van de INR als INR schommelingen na vervanging acenocoumarol van het merk Sandoz door Centrafarm.
Vele factoren, zoals voeding en gebruik van andere medicijnen, kunnen de INR waarde beïnvloeden. Volgens de meldende zorgverleners speelden deze factoren geen rol bij de afwijkende INR waarden. In de meeste meldingen herstelde de INR waarde nadat de dosering werd verhoogd of nadat de patiënt acenocoumarol hun oude merk weer ging gebruiken.
Lareb zal meldingen van acenocoumarol in de toekomst blijven volgen.

Wisseling
Sinds 2017 is de acenocoumarol van het merk Centrafarm aangewezen als voorkeursmerk door zorgverzekeraar VGZ. Hierdoor zijn veel gebruikers omgezet. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ontraadt in haar richtlijn substitutie bij bepaalde groepen geneesmiddelen, waaronder ook acenocoumarol.
Wie recent gewisseld is van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol CentraFarm en zich zorgen maakt wordt geadviseerd contact op te nemen met de trombosedienst.

Zie hier het eerdere bericht