Ontsteking van de bloedvaten gemeld na coronavaccinatie

12-11-2021

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met 7 augustus 68 meldingen van vasculitis (ontsteking van de bloedvaten) na toediening van zo’n 21,6 miljoen coronavaccinaties. De meeste patiënten waren 50 jaar of ouder. Vasculitis trad op binnen 1 tot 26 dagen na vaccinatie.

Bij vasculitis zijn de bloedvaten ontstoken
Vasculitis is een verzamelnaam voor een groep zeldzame auto-immuunziekten die een ontsteking van de bloedvaten veroorzaken. De meldingen betroffen cutane vasculitis waarbij de ziekte beperkt blijft tot de huid. De meest voorkomende oorzaken van vasculitis zijn infecties, immuunziekten, bijwerkingen van medicijnen en onderliggende kanker. De oorzaak blijft in veel gevallen ook onbekend.

Meldingen bij Lareb
Iets meer dan de helft van de 68 meldingen die Lareb ontving gingen over het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Dit vaccin is in Nederland ook het meest gegeven. Daarnaast werd vasculitis vaker gemeld na eerste vaccinatie. De meeste patiënten (87%) waren 50 jaar of ouder. De patiënten ontwikkelden de ziekte binnen 1 tot 26 dagen na vaccinatie.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat vasculitis ook een bijwerking is van het vaccin. Alle meldingen van vasculitis worden al sinds het begin van de pandemie goed in de gaten gehouden door het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), waar CBG namens Nederland in zit.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).