Bloeduitstortingen bij inhalatiemedicatie met corticosteroïden

25-06-2018

Inhalatiemedicatie met corticosteroïden die gebruikt wordt bij astma of COPD, en neussprays die gebruikt worden bij hooikoorts kunnen bloeduitstortingen veroorzaken. Bloeduitstortingen zijn een bekende bijwerking van corticosteroïden. Sommige bijsluiters van inhalatiemedicatie en neussprays vermelden dit al, echter nog niet allemaal. 

Bijwerkingencentrum Lareb heeft van 1994 tot januari 2018 97 meldingen van bloeduitstortingen ontvangen bij gebruik van inhalatiemedicatie en neussprays. Het gaat hier om inhalatiemedicatie en neussprays die corticosteroïden bevatten (zoals fluticason, budesonide en beclometason). Bij de meeste patiënten ontstonden de bloeduitstortingen binnen enkele maanden na gebruik. Hoe langer de medicatie gebruikt wordt, des te groter de kans op het krijgen van bloeduitstortingen. 

Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht. Het CBG gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk, zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.