Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2019

28-08-2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 2.009 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Er zijn net als in voorgaande jaren geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen 
In 2019 ontving Lareb 2.009 meldingen van 7.378 mogelijke bijwerkingen na vaccinaties gegeven in het RVP. Hiervan is 88% van patiënten en 12% van zorgprofessionals. Net als in vorige jaren werd koorts het meest gemeld, gevolgd door reacties op de injectieplaats. Ook hoofdpijn werd veel gemeld, vooral door de 14- tot 18-jarigen.

Sinds 1 mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden een vaccinatie tegen meningokokken typen ACWY (Nimenrix®). Eerder kregen zij op deze leeftijd al een vaccinatie tegen meningokokken type C. Daarnaast zijn in de loop van 2018 en 2019 ook jongeren van 14 tot en met 18 jaar uitgenodigd voor de meningokokken ACWY-vaccinatie inhaalcampagne.
In 2019 is het DKTP-Hib-HepB vaccin ‘Vaxelis®’ in gebruik genomen.

Nimenrix®
Uit analyses van de meldingen na vaccinatie met dit vaccin, blijkt dat opgezette en soms pijnlijke lymfklieren en koortsstuipen bijwerkingen zijn die kunnen optreden. Ook het optreden van jeukende huiduitslag en galbulten (urticaria) is mogelijk een bijwerking. Deze bijwerkingen zijn te verwachten na vaccinatie. Ze staan nog niet (duidelijk) in de bijsluiter van Nimenrix®. Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hiervan op de hoogte gebracht. 

Vaxelis®
In 2019 is Infanrix hexa® (het vaccin voor DKTP-Hib-hepB) vervangen door Vaxelis®. In een eerste analyse zijn de meldingen van deze vaccins met elkaar vergeleken. Er zijn tot nu toe geen opmerkelijke verschillen gevonden.

Bekijk hier het jaarrapport ‘Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2019’

Bekijk hier het rapport ‘Meldingen van bijwerkingen meningokokken ACWY-vaccinatie Nimenrix’