Onderzoek naar ontsteking van de hartspier na coronavaccinatie

11-06-2021

Het EMA doet onderzoek naar meldingen van ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 24 meldingen hierover ontvangen. Mensen die na vaccinatie pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen moeten contact opnemen met de huisarts. Er zijn nu zo’n 11,3 miljoen vaccins gegeven.

Meldingen Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu 5 meldingen van hartontsteking (myocarditis) en 19 van ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Bij de ontvangen meldingen betreft het 13 keer het vaccin van Pfizer, 5 keer Moderna, 4 keer AstraZeneca, één keer Janssen en in één melding is het gegeven vaccin onbekend. Het gaat om 13 mannen en 11 vrouwen. Van hen waren er 9 tussen de 20-50 jaar en 15 ouder dan 50. Een groot deel van deze meldingen zijn kort geleden ontvangen en bij Lareb nog in onderzoek. En zullen ook doorgegeven worden aan de EMA.

EMA
Het EMA doet verder onderzoek naar meldingen van myocarditis of pericarditis. Op dit moment zijn er nog niet genoeg gegevens om te kunnen bepalen of er een verband is met de prikken.

Eerder deed het EMA na meldingen uit Israël na het prikken met het Pfizer-vaccin (Comirnaty). De meeste gevallen waren mild en gingen na een paar dagen over. Het betrof vooral mannen jonger dan dertig jaar. De symptomen begonnen in de meeste gevallen binnen een paar dagen na de tweede prik. Ook in Europa zijn gevallen van myocarditis en pericarditis gemeld, vooral na het prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech. Maar er zijn ook soortgelijke gevallen gemeld in Europa bij de andere coronavaccins.

myocarditis en pericarditis
De ontstekingen kunnen ontstaan door een infectie of immuunziekte. Ze komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Klachten zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts.

Zie hier het bericht van de EMA

Zie hier het bericht van het CBG