Risico op ernstige psychiatrische bijwerkingen bij Benlysta

10-04-2019

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor het risico op ernstige psychiatrische bijwerkingen zoals depressie, gedachten aan zelfdoding (suïcidale gedachten) of zelfverwonding bij gebruik van belimumab (Benlysta)

Het CBG adviseert aan patiënten om meteen medische hulp in te roepen bij het ervaren van depressie, verergering van een depressie, gedachten over zelfdoding of zelfverwonding tijdens een behandeling met belimumab. Artsen wordt geadviseerd om vóór het beginnen met dit medicijn, zorgvuldig in te schatten wat het risico is op deze bijwerkingen bij hun patiënten. Ook adviseert het CBG aan artsen om tijdens gebruik van dit middel te letten op verschijnselen die bij deze bijwerkingen passen. 

Belimumab is een medicijn dat wordt gebruikt bij de ziekte lupus (systemische lupus erythematosus, SLE). Lupus is een ziekte waarbij het immuunsysteem eigen cellen en weefsels aanvalt en ontstekingen en orgaanschade veroorzaakt. Bij de ziekte lupus kunnen patiënten last hebben van hun gewrichten, huidafwijkingen, spierpijn en algemene vermoeidheid.