Update bijwerkingen coronavaccins (week 11)

16-03-2021

Deze nieuwe update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 14 maart 2021. Tot nu zijn dat 10.887 meldingen met 57.391 bijwerkingen. Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen en reacties op de prikplek.

Bij Lareb zijn tot nu toe enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen, zoals trombose en longembolie, binnengekomen op alle coronavaccins. Deze meldingen geven nu geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van de coronavaccins. Op 14 maart werd besloten om tijdelijk geen vaccinaties met AstraZeneca te geven. De aanleiding was het optreden van een zeldzame, maar ernstige combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes in enkele andere landen. In Nederland is dit specifieke beeld tot nu toe niet gemeld.

Er zijn tot nu toe 138 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Vrijwel allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Bij een groot deel lijken andere oorzaken, veelal onderliggende gezondheidsproblemen, de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden. Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden. Sommigen kregen in de dagen na de vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.