Waarschuwing voor mogelijk Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin

22-07-2021

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 28 juni 2021 elf meldingen van het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het coronavaccin van AstraZeneca (Vaxzevria). Er waren toen ongeveer 2,6 miljoen mensen met dit vaccin gevaccineerd. De aandoening is al als waarschuwing in de bijsluiter van dit coronavaccin opgenomen.

Guillain-Barré syndroom
Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem zenuwen buiten het centraal zenuwstelsel aanvalt en beschadigt. De aangedane zenuwen zijn vooral gevoelszenuwen en zenuwen die spieren aansturen. De klachten die optreden zijn daarom meestal spierzwakte en gevoelsstoornissen zoals tintelingen in de benen en armen.

Meldingen bij Lareb
Tot 28 juni 2021 ontving Lareb elf meldingen van het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. Er waren toen ongeveer 2,6 miljoen mensen met dit vaccin gevaccineerd. Het betreft zeven vrouwen en vier mannen tussen 56 en 65 jaar. De klachten ontstonden tussen 7 en 17 dagen na vaccinatie.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels). 


Lareb heeft het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) geïnformeerd over deze meldingen.

EMA
Op 9 juli 2021 besloot de EMA om het Guillain-Barré syndroom als waarschuwing in de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin op te nemen. De EMA heeft gekeken naar de meldingen in Europa en naar wetenschappelijke literatuur en kon op basis daarvan een oorzakelijk verband niet bevestigen maar ook niet uitsluiten. Gevaccineerden en zorgmedewerkers dienen wel alert te zijn op klachten van Guillain-Barré syndroom na vaccinatie met het AstraZeneca vaccin. 

Lees hier het volledige bericht van de EMA.