Zwangere vrouw heeft bekende en te verwachten bijwerkingen na coronavaccinatie

25-01-2023

Vrouwen die een eerste coronavaccinatie ontvingen tijdens de zwangerschap gaven aan bijwerkingen te hebben ervaren die te verwachten zijn na vaccinatie. De minste bijwerkingen traden op na een vaccinatie van Pfizer. Dat blijkt uit een onderzoek met vragenlijsten van Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb, onder 4.348 zwangere vrouwen.

De kennis over de veiligheid van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap neemt steeds meer toe. Een eerste coronavaccinatie in 2021 leverde bij zwangere vrouwen geen onverwachte of opvallende bijwerkingen op. De fase van de zwangerschap, het trimester, liet geen verschil in het optreden van bijwerkingen zien.

Type bijwerking
Van de gevaccineerde zwangere vrouwen, waren de meeste gevaccineerd met Pfizer of Moderna (98%). Na de eerste vaccinatie werd een injectieplaatsreactie door ongeveer een derde genoemd. Verder ervaarden zwangere vrouwen het meeste spierpijn (26%) en vermoeidheid (20%). Hoofdpijn, misselijkheid en pijn in de ledematen kwamen minder voor.

Verschil in merk vaccin
Zwangere vrouwen met een Pfizer of Moderna vaccin ervaarden minder bijwerkingen dan vrouwen die een ander merk vaccin kregen. Zo werd koorts slechts bij 2% van de zwangeren na een eerste vaccinatie met Pfizer of Moderna gemeld. Maar ruim een derde van de zwangere vrouwen kreeg koorts na de eerste vaccinatie met AstraZeneca of Janssen. Na een tweede vaccinatie tijdens de zwangerschap trad koorts vaker op bij vrouwen gevaccineerd met een Moderna vaccin. Voor Pfizer was er bijna geen verschil tussen de eerste en tweede vaccinatie en het optreden van koorts.

Onderzoek Moeders van Morgen
In Nederland volgt het Moeders van Morgen onderzoek informatie over zwangere vrouwen. Zij ontvangen vragenlijsten over het gebruik van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap.
Vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer of Moderna heeft geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het kind. Dit was al bekend uit internationaal onderzoek. Ook in het onderzoek van Moeders van Morgen zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboortes, of andere nadelige uitkomsten op de zwangerschap of het kind.