• Meld hier
  een bijwerking
 • Zoek informatie over bijwerkingen
 • Zoek informatie over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap

Meldingen over een verminderde werking van salmeterol/fluticason bij merken Vincion® en Focus®


10 januari 2017

 • In de periode van 17 maart 2016 tot en met 17 november 2016 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 22 meldingen van een mogelijk verminderde werking bij het gebruik van salmeterol/fluticason, of longklachten die hierop kunnen wijzen. Deze klachten ontstonden na omzetting van het merk Seretide® naar het merk Vincion® of Focus®.

  Salmeterol/fluticason is een inhalatiegeneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Sinds januari 2016 zijn de producten salmeterol/fluticason van de merken Vincion® en Focus® als voorkeursmiddelen opgenomen (preferentiebeleid) in het vergoedingssysteem van meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis. Sindsdien worden er patiënten omgezet van het originele merkgeneesmiddel salmeterol/fluticason (Seretide®) naar salmeterol/fluticason van het merk Vincion® of Focus®. Beide merken, Vincion® en Focus®, zijn van fabrikant Cipla.

  Naast dezelfde werkzame stof hebben de producten van de merken Vincion® en Focus® ook dezelfde hulpstof en farmaceutische toedieningsvorm als Seretide®.

  Lees de analyse van de meldingen

  Lees de reactie van het CBG