Lettergrootte

Deelneemsters pREGnant geven betrouwbare informatie

Datum: 20 november 2017

Bij het zwangerschapsregister pREGnant vullen de deelneemsters zelf online vragenlijsten in. De informatie die vrouwen zelf verstrekken over de zwangerschapsuitkomst blijkt goed overeen te komen met de gegevens die zijn vastgelegd bij verloskundigen en gynaecologen.

Hoe is dit onderzocht?
Twee maanden na de uitgerekende datum krijgt de vrouw vragen over de zwangerschapsuitkomst, zoals geslacht van de baby, hoofdomtrek, lengte, gewicht en eventuele aangeboren afwijkingen. De online ingevulde antwoorden van 882 deelneemsters zijn in een onderzoek vergeleken met de obstetrische gegevens die zijn vastgelegd bij verloskundigen en gynaecologen. [1]

Waarom is dit belangrijk?
Het onderzoek toont aan dat de deelnemende vrouwen betrouwbare informatie verstrekken over hun zwangerschapsuitkomst. De online vragenlijst van pREGnant is dus een goede basis voor onderzoek naar de veiligheid van geneesmiddelen die vrouwen hebben gebruikt tijdens hun zwangerschap.

Wat betekent het voor u als zorgverlener?
Omdat de vrouw zelf de vragenlijsten betrouwbaar invult hoeft u daaraan geen tijd te besteden. Wel is uw inzet als zorgverlener belangrijk bij het uitnodigen van vrouwen voor deelname aan pREGnant.

(1) Van Gelder MMHJ, Vorstenbosch S, Derks L, Winkel BT, van Puijenbroek EP, Roeleveld N. Web-based questionnaires to assess perinatal outcome proved to be valid. J Clin Epidemiol 2017 Jul 17;90:136-43.

Aanmelden voor het TIS infobulletin