Lettergrootte

Gebruik geen cranberry producten in de zwangerschap

Datum: 19 juni 2017

Neem liever geen cranberry producten tijdens de zwangerschap om blaasontsteking te voorkomen. De werking van deze producten is onvoldoende aangetoond. Daarnaast is de veiligheid in de zwangerschap niet bekend. Blaasontsteking in de zwangerschap kan ernstig zijn en moet goed behandeld worden.

Blaasontsteking en zwangerschap
Blaasontsteking komt vaker voor tijdens de zwangerschap. Door (fysiologische) veranderingen van de urinewegen in de zwangerschap geeft een infectie vaker klachten. Met mogelijk ernstige gevolgen voor moeder en kind (bijvoorbeeld nierbekkenontsteking, sepsis en intra uteriene groeirestrictie). Een blaasontsteking moet goed behandeld worden met antibiotica. 

Werkzaamheid cranberry producten
Regelmatig komen er vragen binnen bij TIS over het gebruik van cranberry producten in de zwangerschap. Er is niet genoeg bewijs dat cranberry producten helpen om een blaasontsteking te voorkomen. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse van de op dat moment beschikbare wetenschappelijke onderzoeken in 2012.[1] Twee onderzoeken naar de werkzaamheid in de zwangerschap waren ook niet overtuigend. In het eerste onderzoek kregen de zwangeren cranberry sap. Veel vrouwen konden het dagelijks gebruik niet volhouden. Oorzaak was de smaak of maag- en/of darmenklachten.

(1) Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2012 Oct 17;10:CD001321.

 

Aanmelden voor het TIS infobulletin