Lettergrootte

Valproïnezuur en aangeboren afwijkingen

Datum: 21 april 2017

Op 20 april publiceerde het Franse Agentschap voor Geneesmiddelveiligheid (ANSM) de resultaten van een studie naar valproïnezuur en aangeboren afwijkingen bij kinderen. Valproïnezuur is een middel tegen epilepsie en werd tijdens de zwangerschap gebruikt. De resultaten bevestigen dat het risico op aangeboren afwijkingen bij het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap verhoogd is.

Het is al jaren bekend dat gebruik van valproïnezuur tijdens de zwangerschap aangeboren afwijkingen kan veroorzaken. Als het mogelijk is, dan wordt dit middel ook niet voorgeschreven aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Helaas kunnen niet alle vrouwen die valproïnezuur gebruiken, overstappen op andere middelen tegen epilepsie. Voor hen is dit het enige middel dat goed werkt. Gelukkig komen er wel steeds meer alternatieven op de markt. Hierdoor is het gebruik van valproïnezuur door (zwangere) vrouwen de afgelopen jaren steeds verder gedaald.

Deze studie laat opnieuw zien dat het belangrijk is dat zowel zorgverlener als patiënte zich bewust zijn van de risico’s van het gebruik van valproïnezuur tijdens de zwangerschap.

Aanmelden voor het TIS infobulletin