Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt normaal gesproken maar weinig systemische opname plaats. Bij uitgebreid gebruik, zoals langdurig gebruik, grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Lees in dat geval, indien van toepassing, de informatie over de systemische toepassing van het betreffende middel.
Ketoconazol, seleensulfide
Ketoconazol en seleensulfide worden door de intacte huid niet tot nauwelijks geabsorbeerd. Deze middelen hebben waarschijnlijk geen nadelig effect op de zwangerschap of op het ongeboren kind.
Koolteer
Naar het gebruik van koolteer tijdens de zwangerschap is heel weinig onderzoek gedaan. Vroeger is bij schoorsteenvegers een verband aangetoond tussen chronische blootstelling aan koolteer en scrotaal carcinoom. Vanwege de carcinogene (kankerverwekkende) eigenschappen is men terughoudend met chronisch gebruik van koolteer tijdens de zwangerschap. Bij lokaal therapeutisch gebruik van koolteer zijn carcinogene effecten echter nooit beschreven.
Pimecrolimus en tacrolimus
Naar dermaal gebruik van pimecrolimus en tacrolimus tijdens de zwangerschap is geen onderzoek gedaan. Pimecrolimus en tacrolimus zijn immunosuppressiva (middelen die het immuunsysteem onderdrukken). De absorptie via de intacte huid is gering. Bij eczeem is de absorptie van tacrolimus het grootst aan het begin van de behandeling. Afhankelijk van het behandelde huidoppervlak kunnen meetbare plasmaspiegels optreden.
Met het systemisch gebruik van tacrolimus is redelijk veel ervaring opgedaan, meer dan 250 zwangerschappen. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Wel lijkt de kans op hypertensie, vroeggeboorte en groeiachterstand iets verhoogd. Voorbijgaande hyperkaliëmie en milde renale dysfunctie bij de neonaat zijn beschreven. Het gaat hier echter om systemisch gebruik bij transplantatiepatiënten. Mogelijk is hun conditie en co-medicatie van invloed geweest.
Laatst bijgewerkt op 28-02-2019