Aandacht voor bijwerkingen is belangrijk voor een veilig gebruik van geneesmiddelen. Daarom investeert Lareb in onderwijs over bijwerkingen aan studenten en zorgverleners in opleiding. Dit onderwijs richt zich op het herkennen van bijwerkingen en maakt zorgverleners van de toekomst bewust van hun bijdrage aan de veiligheidsbewaking van geneesmiddelen.

 

Geeft u onderwijs over farmacotherapie aan bachelor of masterstudenten? Bijwerkingencentrum Lareb heeft samen met het Research & Expertise Centre in Pharmacotherapy Education (RECIPE, VUmc) casuïstiek en presentaties over bijwerkingen van geneesmiddelen en geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Bekijk hier het overzicht van de materialen.

Aanmelden kan via uw eigen instelling via Teamwerk.

Kies de portal RECIPE NVKF&B LAREB Lesprogramma.

Staat uw instelling er niet bij? Meld u dan aan door een email te sturen naar recipe@vumc.nl

De leerstoel Geneesmiddelbewaking en Geneesmiddelenveiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt bekleed door prof. dr. E.P. van Puijenbroek (hoofd wetenschap & onderzoek bij Lareb). Hier wordt onderwijs verzorgd over bijwerkingen en geneesmiddelveiligheid en worden studenten en promovendi begeleid in onderzoeksprojecten op het gebied van farmacovigilantie.

Ook aan de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum verzorgt Bijwerkingencentrum Lareb gastcolleges over het herkennen van en omgaan met bijwerkingen. Het melden van een bijwerking tijdens stages bij Lareb behoort tot de onderdelen.

Lareb is betrokken bij diverse opleidingen voor huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde, jeugdgezondheidszorg en interne geneeskunde. Hierbij ligt de focus op het herkennen van opvallende bijwerkingen en het omgaan met bijwerkingen in de praktijk.

Dit onderwijs kan op verschillende manieren worden ingevuld of ondersteund. Informeer naar de mogelijkheden voor uw instelling via info@lareb.nl

In samenwerking met PAO-F (Postacademisch Onderwijs Farmacie) organiseert Bijwerkingencentrum Lareb jaarlijks de driedaagse cursus Bijwerkingen, geaccrediteerd voor apothekers, ziekenhuisapothekers en huisartsen. Voor meer informatie en inschrijving, ga naar www.paofarmacie.nl

E-Wise

In samenwerking met E-Wise is de FTO-module ‘Bijwerkingen in de praktijk’ ontwikkeld. De module bestaat uit een werkboek en een PowerPoint presentatie, beide zijn beschikbaar via FTO-online. Voor toegang dient u geabonneerd te zijn op FTO-online. Dit abonnement is kosteloos. Zorgverleners wordt gevraagd een inlogaccount aan te maken via Medi-Access.

IVM

De FTO-module over bijwerkingen die tot stand is gekomen met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is te downloaden via de website van IVM en is gratis beschikbaar voor apothekers en artsen na inloggen.

E-learning RVP

Er is een gratis e-learning van het RIVM over de achtergronden  van  het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Het is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van het RVP.
Dit zijn met name jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg, maar de e-learning is ook te volgen door bijvoorbeeld kinderartsen en huisartsen.
Na het volgen van de e-learning beschik je over de inhoudelijke kennis om veelgestelde vragen en zorgen van ouders over vaccineren en het RVP te beantwoorden en het gesprek daarover met ouders te voeren.