Aandacht voor bijwerkingen op gebit in medicijnjournaal

02-01-2023

Het medicijnjournaal van december besteedt onder andere aandacht aan diverse geneesmiddelen die bijwerkingen kunnen geven op het gebit.

Het ontstaan van gaatjes (cariës) is een belangrijke bijwerking die blijvende schade kan veroorzaken aan het gebit. Cariës door geneesmiddelen kunnen soms al binnen enkele weken tot maanden na start met het geneesmiddel ontstaan. De belangrijkste oorzaak van cariës door geneesmiddelen is vermindering van de speekselafgifte.

Naast cariës kan ook het tandglazuur afslijten (erosie). Dit gebeurt vooral bij een lage ph in de mond, waardoor het glazuur zacht wordt. Ook tandenknarsen kan optreden als bijwerking en kan blijvende slijtage van de kauwvlakken kan geven.

Bekende geneesmiddelen waarbij gebitsschade kan optreden, zijn inhalatiemiddelen. Ook  andere geneesmiddelen kunnen bijwerkingen geven op het gebit, zoals antidepressiva, antipsychotica en middelen die gebruikt worden bij een overactieve blaas. Veel geneesmiddelen kunnen een droge mond geven. Een uitgebreide lijst hiervan staat in de richtlijn Xerostomie en hyposialie bij medicatie en polyfarmacie van het Kennisinstituut Mondzorg.

Verder is er in dit medicijnjournaal onder andere aandacht voor wratten bij azathioprine.

Het Medicijnjournaal is een initiatief van Instituut Verantwoord Medicijngebruik.