Alertheid voor huidkanker en PML bij gebruik fingolimod


17-02-2016

  • Fingolimod (Gilenya) is een geneesmiddel dat afweerreacties onderdrukt en het wordt gebruikt ter behandeling van multipele sclerose (MS).

    Bij gebruik van fingolimod kan in zeldzame gevallen huidkanker optreden. Het CBG adviseert artsen om vóór en tijdens de behandeling met fingolimod, de huid van patiënten medisch te beoordelen. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twee meldingen van huidkanker (basaalcelcarcinoom) bij fingolimod ontvangen, in beide gevallen gaat het om jonge vrouwen.

    Ook is het advies om alert te zijn op het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML), een ernstige herseninfectie bij gebruik van fingolimid. Lareb heeft vier meldingen van PML bij fingolimod ontvangen, waarbij steeds het gebruik van fingolimod vooraf was gegaan door gebruik van onder andere geneesmiddelen zoals natalizumab, waarbij PML ook een bekende bijwerking is. 

    Tenslotte wordt geadviseerd dat in het geval van ernstige actieve infecties de start van de behandeling worden uitgesteld tot de infectie volledig is verdwenen. 

    In een brief van de fabrikant aan neurologen (ook in opleiding) en verpleegkundig specialisten neurologie, worden deze risico’s nader toegelicht en wordt uitgebreider beschreven welke voorzorgmaatregelen ondernomen dienen te worden.