Desoximetason zalf en verhoogde bloedsuiker

25-10-2016

Desoximetason is een sterk werkend corticosteroïde voor gebruik op de huid. Het is beschikbaar als Topicorte emulsie en Ibaril crème. Deze middelen worden gebruikt bij huidaandoeningen zoals psoriasis.

Naast de werking op de huid zijn bijwerkingen, via opname van desoximetason door de huid,  zeldzaam. Onder bepaalde omstandigheden kan er echter wel voldoende desoximetason door de huid worden opgenomen, zodat er toch bijwerkingen ontstaan. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van de crème of de emulsie op een groot lichaamsoppervlak, bij het afdekken van de behandelde huid, bij langdurig gebruik, op een beschadigde huid en bij kinderen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van diabetespatiënten die na gebruik van desoximetason een sterke verhoging van bloedsuikerspiegels ontwikkelden. Eén van hen al na één dag.

Bij corticosteroïden in het algemeen is verhoging van bloedsuikers, hyperglykemie, een bekende bijwerking. Ook ontregeling van bloedsuikerwaarden bij diabetespatiënten kan voorkomen. Bij een aantal crèmes met andere sterk werkende corticosteroïden, zoals mometason, fluticason, betamethason en clobetasol, staan deze bijwerkingen in de bijsluiter beschreven, maar nog niet bij desoximetason.

Lees hier de gehele analyse van deze bijwerking.