Huidirritatie en zweren bij gebruik podofyllotoxine

Intro text check

news image
05-06-2020

Bij gebruik van podofyllotoxine aanstipvloeistof kunnen huidirritatie en zweren  op de gezonde huid ontstaan. Ondanks de instructies voor gebruik lijken er risico’s aan het zelfgebruik te zitten. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover vijf meldingen.

Podofyllotoxine aanstipvloeistof is een geneesmiddel voor de behandeling van wratten op de penis, vagina of anus (anogenitale wratten). Patiënten brengen deze vloeistof zelf aan. In de patiëntenbijsluiter staat  dat de aanstipvloeistof niet moet worden aangebracht op de gezonde huid, omdat dit kan gaan irriteren of zweren. De gezonde huid kan worden beschermd met een dun laagje neutrale crème of vaseline vóór het aanstippen.

De gebruiksinformatie staat verspreid in de bijsluiter. Mogelijk lezen patiënten dit niet altijd. Ook is het de vraag of patiënten dit middel wel goed bij zichzelf kunnen aanbrengen. Het gebied rondom de genitaliën en anus is lastig om zelf aan te stippen.

Bij de vijf meldingen die Lareb ontving kregen de patiënten huidirritatie. Het werd bijvoorbeeld omschreven als ‘zeer grote zweren rondom de wrat’ en ‘huid rondom de wratjes is enorm beschadigd’. Bij één melding is bekend dat de gezonde huid rondom de wrat was ingesmeerd met een neutrale crème. Bij een andere melding was de huid er omheen niet ingesmeerd. Bij de andere meldingen is dit onbekend.

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.