Meld bijwerkingen van nieuw denguevaccin

26-04-2023

Er is een nieuw vaccin tegen knokkelkoorts (dengue) genaamd Qdenga. Dit levend verzwakt vaccin is geschikt voor een beperkte groep reizigers. Het vaccin wordt vooral geadviseerd aan mensen die al eens dengue hebben gehad. Veelvoorkomende bijwerkingen van het nieuwe denguevaccin zijn onder andere: reacties op de prikplek, hoofdpijn en spierpijn. Deze en eventuele andere bijwerkingen kunnen bij Bijwerkingencentrum Lareb gemeld worden.

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie die overgedragen wordt via een muggenbeet. De muggen die dengue kunnen overbrengen komen voor in tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, India en Zuidoost-Azië. Een eerste dengue-infectie verloopt vaak mild met klachten zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Een tweede of derde infectie met dengue kan zorgen voor ernstigere klachten. Lees hier meer over dengue/knokkelkoorts en de vaccinatie er tegen.

Bijwerkingen van Qdenga
Klachten die vaak voorkomen na de denguevaccinatie zijn:

  • Pijn of roodheid op de prikplek
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Niet lekker voelen
  • Algehele lichaamszwakte
  • Infectie van de bovenste luchtwegen
  • Huiduitslag
  • Jeuk

Deze klachten ontstaan meestal binnen twee dagen na de vaccinatie en houden zo’n drie dagen aan. Eén tot twee weken na de denguevaccinatie kunnen er milde klachten optreden die lijken op een denguevirusinfectie. Het gaat hierbij om klachten zoals hoofdpijn, gewrichtspijn en huiduitslag.

De soort en ernst van de klachten zijn vrijwel hetzelfde voor volwassenen als bij kinderen. Bij kinderen tussen de 4 en 6 jaar kan ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en verminderde eetlust optreden na de vaccinatie.

De denguevaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussentijd van drie maanden. Bij de tweede vaccinatie komen bijwerkingen minder vaak voor dan na de eerste vaccinatie. Bekijk hier de productinformatie van Qdenga.

Meld je bijwerking bij Lareb
Vaccins worden altijd uitgebreid onderzocht en getest voordat ze op de markt komen. Soms worden bijwerkingen pas in de praktijk ontdekt, wanneer het vaccin door veel meer verschillende mensen wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om vermoedens van bijwerkingen te melden via ons online meldformulier.