Meldingen bij omzetting dexamfetamine blijven binnenkomen

05-07-2021

Bijwerkingencentrum Lareb blijft meldingen ontvangen van bekende bijwerkingen nadat patiënten zijn omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Op dit moment zijn er 350 meldingen ontvangen.

Dexamfetamine verbetert de aandacht en stemming. Artsen schrijven het voor bij ADHD (aandachtsstoornis).
Patiënten ervaren na de omzetting van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin, ontregeling van hun ADHD-klachten. De meeste meldingen gaan over bijwerkingen die vaak voorkomen, zoals sombere stemming, hoofdpijn en hartkloppingen, en al in de bijsluiter staan. Tussen 2016 en eind 2019 ontving Lareb 65 vergelijkbare meldingen. De oorzaak voor deze ontregeling is nog onduidelijk. In Nederland zijn er ongeveer 37.000 patiënten die dexamfetamine voorgeschreven krijgen.

Dexamfetamine was lange tijd alleen als niet-geregistreerd door een apotheek bereid geneesmiddel beschikbaar. Sinds 2016 is het merkgeneesmiddel Amfexa op de markt. In 2020 veranderde de fabrikant de naam Amfexa in Tentin. Hierbij is de samenstelling gelijk gebleven, maar kan de Tentin-tablet in vier gelijke stukken verdeeld worden en de Amfexa tablet niet.

Doordat dexamfetamine sinds 2016 als geregistreerd middel op de markt is, mag door een apotheek bereide dexamfetamine alleen bij speciale behoefte van medische aard door de apotheek afgeleverd worden. In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover bericht. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer patiënten omgezet zijn op Amfexa/Tentin. Tot nog toe zijn er ongeveer 27.000 patiënten omgezet naar Tentin.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd over deze bevindingen. Bijwerkingencentrum Lareb en het CBG blijven de meldingen volgen.

Lees hier de analyse van de meldingen.