Meldingen over astma exacerbaties bij astma-inhalator Salbutamol van Sandoz


07-01-2016

  • Salbutamol is voor de behandeling van astma beschikbaar in verschillende inhalatortypen. Zo zijn er multi/singledose poederinhalatoren en aerosol op de Nederlandse markt. In oktober 2014 heeft de fabrikant Sandoz een andere aerosol salbutamol 100 microgram/dosis op de markt gebracht (RVG-nummer 34424). Deze aerosol wijkt qua uiterlijk van de inhalator alsmede qua samenstelling (RVG-nummer 34424 bevat oliezuur) af van een eerdere Sandoz aerosol op de markt.

    Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de periode januari 2015 tot oktober 2015, na doorvoeren van deze wijzigingen, 17 meldingen van een mogelijk verminderd effect van de salbutamol aerosol van Sandoz. Bij een aantal patiƫnten was ziekenhuisopname vanwege een astma exacerbatie nodig, hieronder waren ook enkele kinderen.

    Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft onder andere vragen gesteld aan de firma Sandoz om de oorzaak te achterhalen en het initiatief genomen voor een Europese herbeoordeling. Op het moment is de exacte oorzaak van het mogelijk verminderde effect nog niet bekend.