• Geneesmiddel icon
  Zoek informatie over bijwerkingen
  van geneesmiddelen
 • Vaccin icon
  Zoek informatie over bijwerkingen
  van vaccins
 • Zwangerschap en borstvoeding icon
  Zoek informatie over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap

Meldingen over een verminderde werking van salmeterol/fluticason bij merken Vincion en Focus


10-01-2017

 • In de periode van 17 maart 2016 tot en met 17 november 2016 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 22 meldingen van een mogelijk verminderde werking bij het gebruik van salmeterol/fluticason, of longklachten die hierop kunnen wijzen. Deze klachten ontstonden na omzetting van het merk Seretide naar het merk Vincion of Focus.

  Salmeterol/fluticason is een inhalatiegeneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Sinds januari 2016 zijn de producten salmeterol/fluticason van de merken Vincion en Focus als voorkeursmiddelen opgenomen (preferentiebeleid) in het vergoedingssysteem van meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis. Sindsdien worden er patiënten omgezet van het originele merkgeneesmiddel salmeterol/fluticason (Seretide) naar salmeterol/fluticason van het merk Vincion of Focus. Beide merken, Vincion en Focus, zijn van fabrikant Cipla.

  Naast dezelfde werkzame stof hebben de producten van de merken Vincion en Focus ook dezelfde hulpstof en farmaceutische toedieningsvorm als Seretide.

  Lees de analyse van de meldingen

  Lees de reactie van het CBG