Meldingen van bijwerkingen na vaccinaties RVP 2017

18-06-2018

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Naar aanleiding van de meldingen zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Meldingen
In 2017 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 1.383 meldingen met 5.423 mogelijke bijwerkingen van vaccins toegediend in het kader van het RVP. Het aantal meldingen na een RVP-vaccinatie is vergelijkbaar met vorig jaar. Van de meldingen van RVP-vaccinaties was 80% afkomstig van ouders of de gevaccineerde zelf en 20% van zorgverleners.

Gemelde bijwerkingen
De meest gemelde bijwerkingen van vaccins die binnen het RVP werden toegediend, zijn bekende bijwerkingen van deze vaccins zoals koorts, een reactie op de injectieplaats en huilen. Ook in voorgaande jaren werden deze klachten het meest frequent gemeld.

Abces mogelijk na vaccinatie
In 2017 is er een signalering over abcesvorming na vaccinatie gecommuniceerd met het RIVM. In deze signalering worden 35 meldingen van abcesvorming na vaccinatie met het DKTP-Hib-HepB en het pneumokokkenvaccin besproken die Bijwerkingencentrum Lareb ontving tussen 2012 en 2017. In zowel de officiële productinformatie als de patiënteninformatie staat op dit moment nog niets beschreven over deze zeldzame bijwerking. Om deze reden is de signalering besproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bekijk hier het jaarrapport ‘Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2017’