Oogschade door Alka druppels

26-01-2019

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een ernstige melding van oogschade na verkeerd gebruik Alka druppelsOok het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ontving tientallen meldingen over de druppels.

Alka druppels hebben onverdund een pH van 14. Door ze te verdunnen met drinkwater ontstaat basisch water. De druppels zouden ‘te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en af voeren’. Alka druppels zijn verpakt in een druppel flesje. Mensen kunnen zich vergissen en zien het flesje aan voor oogdruppels of nemen de druppels onverdund in. Onverdund gebruik veroorzaakt brandwonden op de huid, in de mond of keel of in het oog.

Ernstige melding
Lareb ontving een ernstige melding van een arts van de spoedeisende eerste hulp. Een patiënt had per ongeluk een flesje Alka druppels verwisseld met oogdruppels. De patiënt is met de loog brandwonden in het oog doorgestuurd naar het oogziekenhuis. Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit (NVWA) geïnformeerd over de melding.

Zie hier voor een artikel op de website van Kassa over dit risico.