Oorsuizen en duizeligheid bijwerkingen van het Janssen vaccin

10-08-2021

Oorsuizen en duizeligheid worden in de bijsluiter van het Janssen vaccin opgenomen als bijwerking. Het EMA heeft besloten deze toe te voegen na analyse van gegevens uit onderzoeken en meldingen. Duizeligheid staat ook al in de bijsluiter van het Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Astrazeneca (Vaxzevria) en Moderna (Spikevax) vaccin. Oorsuizen staat niet in de bijsluiters van deze coronavaccins.

Oorsuizen
Bij oorsuizen (tinnitus) hoort iemand een geluid zonder dat dat geluid er werkelijk is. Het kan gevolg zijn van langdurige blootstelling aan lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen.

Meldingen Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb heeft zo’n 600 meldingen ontvangen van oorsuizen na coronavaccinaties. Daarvan zijn er ongeveer 40 na het Janssen vaccin. Wat betreft duizeligheid werden meer dan 4.000 meldingen na coronavaccinaties ontvangen, waarvan zo’n 300 na het Janssen vaccin. Meldingen worden ook doorgegeven aan het EMA.

Zie hier het bericht van het EMA (in het Engels) over het besluit.