Qutenza pleisters en klachten na beroepsmatige blootstelling

07-07-2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving achtentwintig meldingen van keel- en oogirritatie, benauwdheid, hoesten en hoofdpijn bij Qutenza pleisters. Het ging om zorgmedewerkers die door hun beroep met de pleisters in aanraking komen.

Artsen schrijven Qutenza pleisters voor bij de behandeling van zenuwpijn bij volwassenen. De arts, of een zorgmedewerker onder toezicht van een arts, brengt de pleister aan. De pleister blijft een half uur tot een uur zitten. Na het verwijderen van de pleister moet de zorgmedewerker alle restanten weghalen met een reinigingsgel.

De werkzame stof in de pleisters is capsaïcine. Dit is een stofje dat voorkomt in chilipepers. Bekende bijwerkingen van capsaïcine zijn keel- en oogirritatie, benauwdheid, hoesten en hoofdpijn.

Bij het aanbrengen en verwijderen van de pleister kan de zorgmedewerker in contact komen met de werkzame stof waardoor klachten kunnen ontstaan. Zorgmedewerkers kunnen deze klachten voorkomen door pleisters aan te brengen en te verwijderen in een goed geventileerde behandelruimte. Ook is het belangrijk dat zorgmedewerkers hierbij handshoenen, een gezichtsmasker en een veiligheidsbril dragen.

Uit de meldingen blijkt dat zorgverleners zich daar niet altijd aan houden.

Daarom vragen Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) aandacht voor het geven van voorlichting aan zorgprofessionals en opvolgen van aanbevelingen in de praktijk (Praktijkprikkel).

Lees hier de volledige Praktijkprikkel.