Risicovolle stoffen in afslankpreparaten en libidoverhogers

26-05-2017

Ruim 60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar voedingssupplementen, zoals libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten’. Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen en signalen, onder andere van Bijwerkingencentrum Lareb.

Meldingen 
Bijwerkingencentrum Lareb krijgt met enige regelmaat meldingen over voedingssupplementen. Er werd tot nu toe ruim 40 maal gemeld over afslankpreparaten en ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten’. Bij 13 meldingen bestond de verdenking dat er een illegaal ingrediënt aan het product was toegevoegd. In 10 gevallen ging het om de verdenking van toevoeging van het verboden geneesmiddel sibutramine. Dit betrof voornamelijk afslankpreparaten. In een aantal gevallen werd bij een laboratoriumanalyse van het preparaat daadwerkelijk één of meer geneesmiddelen aangetroffen, waaronder sibutramine maar ook corticosteroïden en NSAID’s. Lareb stelt de NVWA op de hoogte wanneer er een melding over een voedingssupplement wordt gedaan.

Klachten
Voorbeelden van stoffen die voorkomen in de onderzochte supplementen zijn sildenafil, sibutramine en amfetamine-achtige stoffen, zoals synefrine en cafeïne. Ze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen.

Maatregelen NVWA
Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat deze stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. De NVWA heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven; de onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten consumenten die dit type voedingssupplementen gebruiken alert zijn.