Waarschuwing: afslankproducten vervuild met sibutramine

17-10-2016

Bijwerkingencentrum Lareb, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) hebben meldingen ontvangen over ernstige bijwerkingen die optraden bij het gebruik van de afslankproducten Emtea, Irem natural en Niva detox. Het gaat hier om klachten zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid. Er is één melding ontvangen waarbij een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte zou zijn overleden aan acute hartproblemen.

Deze afslankproducten worden via internet aangeboden. Dit gebeurt via webshops, Facebook en Marktplaats. Daarnaast worden ze ook aan de deur verkocht. Analyse door het Rikilt en het RIVM heeft aangetoond dat deze producten vermengd zijn met sibutramine.

Sibutramine is een voormalig geneesmiddel dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) vanwege de veligheidsrisico’s van de Europese markt is gehaald. Uit literatuur blijkt dat 10-30% van de 'gezonde' patiënten die sibutramine gebruiken (10-30 mg/dag) last krijgen van duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Er lijkt een associatie te zijn met pulmonale ateriële hypertensie (PAH), QTc verlenging, en hart- en herseninfarcten.

Lees hier de publicatie van Bijwerkingencentrum Lareb en het RIVM over ernstige bijwerkingen bij Irem Naturel.