Werken bij Lareb

Tekstschrijvers kennispagina’s

gevraagd voor het schrijven van kennispagina’s voor onze website

HBO/WO, fulltime - 38 u p/wk, locatie ’s-Hertogenbosch*

Studenten zijn ook welkom!

Als je last hebt van bijwerkingen van een geneesmiddel of een vaccin wil je daar natuurlijk graag meer over weten.
Lareb heeft die kennis in huis, omdat wij onderzoek doen naar (vermoedelijke) bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Graag willen we dit met iedereen delen die hier mee te maken heeft, of je nu een patiënt of een zorgverlener bent. Daarom schrijven wij kennispagina’s voor op onze
website. Dan kan iedereen er kennis van nemen.

In zo’n kennispagina kun je informatie lezen over het onderzoek dat wij en anderen hebben gedaan naar de bijwerking van een geneesmiddel of vaccin. Informatie over hoe de bijwerking is ontstaan, het beloop ervan en eventueel wat het doet met de kwaliteit van leven.

Wij zoeken 3 nieuwe collega’s die dit voor ons kunnen doen:

 • 2 tekstschrijvers voor het geneesmiddelenteam.
 • 1 tekstschrijver voor het vaccinteam.


Wat kun je van deze baan verwachten?

Ieder mens loopt wel eens tegen een bijwerking van een vaccin of een geneesmiddel aan. Als baby, als reiziger, als oudere... en niet te vergeten de grote groep mensen die in aanraking komen met de Covid-19 vaccins. Als tekstschrijver ben jij degene die verschillende wetenschappelijke onderzoeken screent en interpreteert en daar de belangrijkste informatie en conclusies uit weet te halen. Vervolgens zet je dat om in een prettig leesbare kennispagina. Dat kan bijvoorbeeld gaan om koorts na vaccinatie of dat reuma geen bijwerking is van vaccins. Of in het geval van geneesmiddelen om bijvoorbeeld agressie bij SSRI’s (antidepressiva) of geheugenverlies bij cholesterolverlagers. Je begint soms blanco, maar door de literatuur in te gaan en veel te lezen, ga je echt de diepte in en wordt je bijna een expert in het onderwerp. Heel leerzaam dus! Je maakt daarbij wel kritische keuzes uit de grote hoeveelheid aan wetenschappelijke informatie want je kunt niet alles opnemen.

Het gaat om informatiepagina’s waar grote maatschappelijke belangstelling voor is en waar jij je medische kennis goed bij kunt gebruiken. Het resultaat is dat er mede door jouw werk dagelijks patiënten en zorgverleners duidelijkheid krijgen over hun zorg m.b.t. een bijwerking. Zo draag jij jouw steen bij aan de publieke gezondheid!

Je doet dat niet alleen, maar samen met andere enthousiaste collega’s in jouw team. Je collega’s zijn jouw sparringpartner waardoor je ook veel van elkaar kunt leren. Door elkaar scherp te houden en veel vragen te stellen, doe je in korte tijd veel nieuwe, waardevolle kennis op.

Je belangrijkste taken zijn

 • Het opzoeken van relevante wetenschappelijke artikelen (het doen van literatuuronderzoek) en het vastleggen van bruikbare informatie voor je kennispagina.
 • Het schrijven en herschrijven van kennispagina’s in duidelijke en begrijpelijke taal voor patiënten, zorgverleners en het algemeen publiek
 • Het sparren met collega’s over de inhoud van je onderwerp.
 • Het nadenken over en verbeteren van de vindbaarheid van de pagina’s (steekwoorden/zoekwoorden).

Wij bieden

 • Een dynamisch team met leuke collega’s, waaronder verschillende disciplines zoals epidemiologen, artsen, apothekers, farmakundigen, data scientists en biomedisch wetenschappers.
 • Er is veel ruimte voor eigen creativiteit, waarbij je de kans hebt jezelf binnen het werkveld verder te ontwikkelen.
 • Je bouwt waardevolle kennis op die je gedurende je gehele loopbaan met je meeneemt.
 • Het gaat in eerste instantie om een tijdelijk dienstverband tot en met het einde van dit jaar.
  Een kleine verlenging is een optie.
 • Het fulltime salaris voor deze functie ligt, binnen de opleidingseisen en afhankelijk van ervaring, tussen minimaal € 2818 en maximaal € 6046 bruto per maand, op basis van 38 uur per week.
 • Goede arbeidsvoorwaarden zoals 24 vakantiedagen en 13 ADV dagen (bij een fulltime dienstverband), een 13e maand, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken. *Bij een fulltime dienstverband werk je tenminste twee dagen per week op ons kantoor in ’s-Hertogenbosch.

Wij vragen

 • Een achtergrond met een bio- of paramedische (hbo- of universitaire) opleiding met ervaring op het gebied van communicatie. Als student ben je ook van harte welkom om te solliciteren.
 • Affiniteit met het werk van Bijwerkingencentrum Lareb met kennis van de medische wetenschap.
 • Het goed kunnen interpreteren van de wetenschappelijke literatuur en dat kunnen omzetten naar een pakkende, duidelijke tekst (B1).
 • Gestructureerd kunnen werken en goed overzicht houden tijdens je literatuuronderzoek is cruciaal.
 • Je vindt het een uitdaging om je vast te kunnen bijten in een onderwerp.
 • Het kunnen samenvatten van de meest essentiële informatie en tot de kern van je boodschap kunnen komen.
 • Je bent enthousiast, proactief en kunt veel werk gedaan krijgen.

Sollicitatieprocedure

 • Heb je interesse? Reageer dan door uiterlijk 21 augustus 2022 een gemotiveerde e-mail met cv naar vacature@lareb.nlte sturen t.a.v. Jenny Hartman, wetenschappelijk beoordelaar. Voor vragen kun je Jenny bellen op nummer 073-6469704.
 • De planning voor de sollicitatieprocedure is:
  • 23 augustus verzending uitnodigingen kennismakingsgesprekken
  • 25 augustus (online) kennismakingsgesprekken
 • Met jouw schriftelijke toestemming wordt je brief met cv maximaal een jaar bewaard.
  Zonder toestemming worden deze uiterlijk 4 weken na het afsluiten van de sollicitatieprocedure, vernietigd.
 • Bij een definitieve afwijzing, ontvang je altijd bericht. Dit gebeurt aan het einde van de procedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
 • Als je je niet correct behandeld voelt of het niet eens bent met de gevolgde procedure, heb je de mogelijkheid een klacht in te dienen. Deze kun je mailen naar vacature@lareb.nl.

Lareb zoekt nieuwe medewerkers/studenten met

medisch/farmaceutische kennis (1 fte/38u p/wk)

Heb je een tussenjaar tijdens je masterstudie Farmacie, Geneeskunde of een andere gerelateerde opleiding, of een stage die misschien niet doorgaat? Of heb je een HBO diploma farmaceutisch consulente of farmakunde met een achtergrond als apothekersassistente? Bij Lareb werken we hybride, dat wil zeggen dat je 50% op het kantoor in ’s-Hertogenbosch werkt en 50% thuis.

We zijn op zoek naar meerdere kandidaten die tot het eind van dit jaar beschikbaar zijn. Half september start de campagne voor de herhaalprik COVID-19 voor iedereen ouder dan 12. Bijwerkingen­centrum Lareb verwacht weer veel meldingen van bijwerkingen. We zoeken ondersteuning bij het verwerken van deze meldingen.


Inhoud van het werk:
Binnen deze functie ga je helpen met het verwerken van meldingen van vermoede bijwerkingen na COVID-19 vaccinatie. Dit betekent het coderen van de bijwerkingen, controle op SmPC en het maken van een Engelse samenvatting. Algemene competenties voor deze functie zijn: je werkt zelfstandig, maar vraagt wel om hulp indien noodzakelijk, je bent flexibel, je kunt je nieuwe informatie snel eigen maken, je hebt affiniteit met het werken met computers en kunt snel en secuur werken.


De belangrijkste taken zijn:

 • Meldingen coderen

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt meldingen van vermoede bijwerkingen na COVID-19 vaccinatie van zorgverleners en consumenten. Sommige bijwerkingen worden automatisch in onze database opgenomen. Bij andere meldingen is de bijwerking door de melder omschreven in woorden (vrije tekst). Deze vrije tekst moet gecodeerd worden met een code (MedDRA is de taal die wij hiervoor gebruiken). Bijvoorbeeld melder meldt ‘‘leverontsteking’ dat moet de code ‘hepatitis’ krijgen.

Competenties: nauwkeurig werken, zelf beslissingen durven nemen, anderen om hulp vragen.

Kennis: kennis van MedDRA (kan bij Lareb intern gegeven worden), basiskennis medische terminologie, kennis van het Engels.

 • SmPC nakijken

Voor alle gemelde bijwerkingen wordt in de SmPC (de uitgebreide bijsluiter) gekeken of de bijwerking daar beschreven staat.

Competenties: nauwkeurig, zelf beslissingen durven nemen, anderen om hulp vragen.

Kennis: medisch-farmaceutisch basiskennis om de SmPC goed te kunnen lezen.

 • Engelse samenvatting maken

Van elke melding wordt een Engelse samenvatting gemaakt zodat internationale partners ook de essentie van de melding kunnen begrijpen. Deze samenvatting wordt automatisch gegenereerd maar moet gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd worden.

Competenties: nauwkeurig.

Kennis: medisch-farmaceutisch basiskennis, kennis van Engels.

Wij bieden:

 • Een dynamisch team met leuke collega’s
 • Je bouwt waardevolle kennis op die je gedurende je gehele loopbaan met je meeneemt.
 • Het fulltime salaris voor deze functie ligt, binnen de opleidingseisen en afhankelijk van ervaring, tussen minimaal € 2615 en maximaal € 3028 bruto per maand, op basis van 38 uur per week.
 • Goede arbeidsvoorwaarden zoals 24 vakantiedagen en 13 ADV dagen (bij een fulltime dienstverband), een 13e maand, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.

Solliciteren:

 • Werk je snel en secuur, ben je communicatief vaardig en spreekt dit werk jou aan? Kan je goed zelfstandig werken? Reageer dan door uiterlijk 21 augustus. Een gemotiveerde e-mail met cv naar vacature@lareb.nl te sturen t.a.v. Leàn Rolfes, apotheker en teamleider Vaccins. Voor vragen kun je telefonisch contact met haar opnemen: 073-6469727.
 • Met jouw schriftelijke toestemming wordt je brief met cv maximaal een jaar bewaard.
  Zonder toestemming worden deze uiterlijk 4 weken na het afsluiten van de sollicitatieprocedure, vernietigd.
 • Bij een definitieve afwijzing, ontvang je altijd bericht. Dit gebeurt aan het einde van de procedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
 • Als je je niet correct behandeld voelt of het niet eens bent met de gevolgde procedure, heb je de mogelijkheid een klacht in te dienen. Deze kun je mailen naar vacature@lareb.nl.

Bijwerkingencentrum Lareb zoekt een

Arts, wetenschappelijk beoordelaar Vaccins

 fulltime/38u per week, locatie 's-Hertogenbosch

 

In deze functie lever je een belangrijke bijdrage aan de veiligheidsbewaking van vaccins.

Hoe ziet een dag in het Vaccin team eruit?

Bijwerkingen bij vaccins? Ieder mens loopt er wel eens tegenaan. Als baby, als reiziger, als oudere... en niet te vergeten de grote groep mensen die in aanraking komen met de Covid-19 vaccins. Als arts ben jij degene die onderzoekt of het daarbij echt om bijwerkingen gaat of niet. Vandaag gaat het om een blauwe plek of bultjes. Morgen over dementie, een hartinfarct of een zeldzame auto-immuunziekte. Het hele scala van de geneeskunde trekt zo aan je voorbij en geen dag is daarom hetzelfde.
Je neemt belangrijke beslissingen waarbij je jouw kennis van de geneeskunde hard nodig hebt. Beslissingen waar een enorme maatschappelijke belangstelling voor is. Wel moet je kunnen leven met onzekerheid want niet op alle vragen krijg je een antwoord.
Het resultaat is dat er mede door jouw analyses meer inzicht komt op basis waarvan collega instanties zoals bijvoorbeeld het CBG, RIVM en de GGD keuzes kunnen maken rondom het gebruik van vaccins in de praktijk.
Zo draag jij jouw steen bij aan de publieke gezondheid!
Je doet dat niet alleen, maar samen met andere enthousiaste wetenschappelijke beoordelaars in jouw team. Scherpe analyses en uitwisseling van gedachten en ideeën onderling zijn erg belangrijk. Je bent elkaars sparringpartner waardoor je veel van elkaar kunt leren. Door elkaar scherp te houden en veel vragen te stellen, doe je in korte tijd veel nieuwe, waardevolle kennis op.

Belangrijkste taken

 • Je bekijkt de meldingen van vermoedelijke bijwerkingen van zowel zorgverleners als patiënten, waarbij je het oorzakelijk verband tussen bijwerking en het vaccin beoordeelt. Iedere melding is een unieke puzzel die jij probeert te doorgronden.
 • Je doet analyses om uiteindelijk de vele data over bijwerkingen om te zetten in waardevolle kennis en informatie.
 • Je beantwoordt complexe helpdeskvragen van zorgverleners.
 • Met de verzamelde data ga je publiceren in vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften, ook kan je gevraagd worden voor presentaties en het geven van onderwijs.
 • Indien nodig heb je overleg met andere partners in de publieke gezondheidszorg.

 Wij bieden

 • Een dynamisch vaccinteam met zo’n 30 leuke collega’s, waaronder verschillende disciplines zoals epidemiologen, artsen, apothekers, farmakundigen, data scientists, biomedisch wetenschappers enz.
 • Er is veel ruimte voor eigen creativiteit, waarbij je de kans hebt jezelf binnen het werkveld verder te ontwikkelen.
 • Je bouwt waardevolle kennis op die je gedurende je gehele loopbaan met je meeneemt.
 • Het gaat in eerste instantie om een tijdelijk dienstverband (bij voorkeur 1,0 fte). Verlenging is mogelijk een optie.
 • Het fulltime salaris voor deze functie ligt, binnen de opleidingseisen en afhankelijk van ervaring, tussen minimaal € 2811 en maximaal € 5825 bruto per maand, op basis van 38 uur per week.
 • Goede arbeidsvoorwaarden zoals 24 vakantiedagen en 13 ADV dagen (bij een fulltime dienstverband), een 13e maand, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken. *Bij een fulltime dienstverband werk je tenminste twee dagen per week op ons kantoor in ’s-Hertogenbosch.

Wij vragen

 • Je bent arts.
 • Je houdt van puzzelen, maar vindt het niet erg dat er puzzelstukjes ontbreken.
 • Je hebt aantoonbaar interesse in wetenschappelijk onderzoek binnen de vaccinbewaking.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Je bent enthousiast, proactief en kunt veel werk gedaan krijgen.

 Sollicitatieprocedure

 • Heb je interesse? Stuur dan direct je gemotiveerde e-mail met cv naar vacature@lareb.nl, t.a.v. Clara van Wijnen, hr coördinator. Voor vragen kun je bellen naar 06-10821552.
 • Het is een open sollicitatieprocedure: als jouw motivatie en cv ons aanspreken, word je al snel uitgenodigd voor een eerste online kennismakingsgesprek.
 • Met jouw schriftelijke toestemming wordt je brief met cv maximaal een jaar bewaard.
  Zonder toestemming worden deze uiterlijk 4 weken na het afsluiten van de sollicitatieprocedure, vernietigd.
 • Bij een definitieve afwijzing, ontvang je altijd bericht. Dit gebeurt aan het einde van de procedure.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
 • Als je je niet correct behandeld voelt of het niet eens bent met de gevolgde procedure, heb je de mogelijkheid een klacht in te dienen. Deze kun je mailen naar vacature@lareb.nl.

Stage bij Lareb:

Lareb heeft een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar. Voor informatie of een stageverzoek kunt u een mail sturen naar stage@lareb.nl