Aa Lettergrootte
16
  • Zoek informatie over bijwerkingen
    van geneesmiddelen
  • Zoek informatie over bijwerkingen
    van vaccins
  • Zoek informatie over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap

Bijwerkingen coronavaccins

Veelgestelde vragen 

Klik hier voor vragen en antwoorden van bijwerkingen bij coronavaccins 

Belangrijkste bijwerkingen
Bij de coronavaccins zijn de meest voorkomende bijwerkingen: reacties op de plek van de prik (pijn, rood, zwelling), hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts en koude rillingen. Dit zijn bijwerkingen die bij andere vaccins ook voorkomen. Deze klachten zijn meestal mild en herstellen binnen een paar dagen na de vaccinatie. Indien nodig kan paracetamol gebruikt worden ter verlichting van de symptomen.
Meer informatie staat in de bijsluiters van de verschillende vaccins.

Pfizer/BioNTech (Comirnaty): korte bijsluiter, productinformatie

Moderna: korte bijsluiter, productinformatie

Meldingen van bijwerkingen coronavaccins
Iedereen kan een bijwerking na coronavaccinatie bij Lareb melden. Ook bij twijfel over de oorzaak van de bijwerking, kunt u die melden. Lareb verzamelt en analyseert alle meldingen van mogelijke bijwerkingen. Zo komen we meer te weten over de bijwerkingen die optreden en kunnen we nog onbekende bijwerkingen opsporen. Vanaf de laatste week van januari tonen wij op deze website de meldingen van bijwerkingen die bij Lareb zijn binnengekomen.

Ik wil een bijwerking melden na coronavaccinatie

Coronavaccins bij zwangerschap en borstvoeding
Lareb is ook het kenniscentrum op het gebied van de mogelijke effecten van geneesmiddelen, vaccins en andere blootstellingen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding. Meer informatie vindt u hieronder.

Coronavaccins tijdens de zwangerschap

Coronavaccins tijdens het geven van borstvoeding

Nieuws en achtergrond

Allergische reacties
In een aantal landen kregen enkele mensen een ernstige allergische reactie na toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Ook in Nederland zijn in de eerste vaccinatieweek twee meldingen binnengekomen van klachten die passen bij een heftige allergische reactie. Deze reacties zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb. De patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn heel zeldzaam, maar niet uit te sluiten. Bij de eerste toedieningen van Comirnaty in de VS zijn 21 gevallen gemeld, bij ongeveer 1 per 100.000 gevaccineerde personen.

Algemene informatie bijwerkingen van vaccins
Op onze website is nog meer informatie te vinden over bijwerkingen van vaccinaties in het algemeen of bijwerkingen van andere vaccinaties.

Zoek meer informatie over bijwerkingen van vaccins

Coronanieuws
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) brengt wekelijks een Coronanieuws met aandacht voor opvallende zaken rondom geneesmiddelen, vaccins en het coronavirus.

Bekijk hier het laatste coronanieuws

Bekijk hier alle afleveringen van het coronanieuws

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 15 januari 2021