Oogdruppels tijdens de borstvoeding
Over het gebruik van de meeste middelen bij glaucoom tijdens de borstvoeding zijn weinig tot geen gegevens bekend. De meeste oogdruppels kunnen tijdens het geven van borstvoeding worden gebruikt, ook al is meestal niet bekend hoeveel van het geneesmiddel precies in de moedermelk terecht komt. In het algemeen gaat de voorkeur gaat uit naar de oudere of de veel voorgeschreven middelen. Raadpleeg bij twijfel de informatie bij de systemische toepassing.
Bètablokkers timolol, betaxolol, carteolol en levobunolol
Bètablokkers gaan in wisselende, maar meestal kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In de praktijk zijn betaxolol en timolol het meest gebruikt. Er is alleen beschreven ervaring met timolol. Een case-report meldt dat een zeer kleine hoeveelheid timolol in de moedermelk terecht komt. De relatieve kind dosis is 0,024%. Een klinisch effect hiervan is niet waarschijnlijk.
Er is geen beschreven ervaring over betaxolol, carteolol en levobunolol.
De koolzuuranhydrase(II)-remmers acetazolamide, brinzolamide en dorzolamide
Over het gebruik van acetazolamide tijdens de borstvoeding zijn beperkte gegevens beschikbaar. Hieruit blijkt dat slechts kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomen. De relatieve kind dosis na orale toediening is rond de 2%.
De prostaglandines bimatoprost, latanoprost, tafluprost en travoprost
Over het gebruik van de prostaglandines bimatoprost, latanoprost, tafluprost en travoprost tijdens de borstvoeding ontbreken gegevens. Het is onwaarschijnlijk dat bij gebruik van deze oogdruppels een klinisch relevante hoeveelheid bij de zuigeling terecht komt.
De sympathicomimetica apraclonidine en brimonidine
Er zijn zeer beperkte gegevens over het gebruik van brimonidine tijdens de borstvoeding bekend, Het werden geen nadelige gevolgen voor de zuigeling gezien. Toepassing van brimonidine oogdruppels aan neonaten zelf kan leiden tot bradycardie, hypotensie, hypothermie en apneu. Blijkbaar zijn sommige neonaten gevoelig voor lage doseringen brimonidine. Daarom worden brimonidine oogdruppels liever niet gebruikt tijdens de borstvoeding.
Er zijn geen gegevens bekend over het gebruik van apraclonidine tijdens de borstvoeding.
Het parasympathicomimeticum pilocarpine
Er zijn zeer beperkte gegevens over het gebruik van pilocarpine tijdens de borstvoeding bekend, Het zijn geen nadelige gevolgen voor de zuigeling gemeld. Let op cholinerge verschijnselen zoals diarree.
Laatst bijgewerkt op 26-07-2019